VTT kehitti luonnonmateriaaleista tehokkaan palonsuojapinnoitteen

Kuva : VTT

Pinnoite soveltuu erityisen hyvin puumateriaalien syttymissuojaksi. Nanoselluloosasta valmistettava ruiskutettava tai siveltävä palonsuojapinnoite estää hapen pääsyn materiaaliin ja hidastaa näin merkittävästi palon etenemistä.

Pinnoitteella on VTT:n mukaan hyvät mahdollisuudet mullistaa rakennusmateriaaleissa käytettävien palonsuojapinnoitteiden markkinat. VTT on pilotoinut pinnoitteelle tehokkaan tuotantotavan ja etsii parhaillaan tekniikalle kaupallistajaa.

Palonsuojapinnoite perustuu VTT:n kehittämään ja patentoimaan HefCel-teknologiaan (High-Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose). Teknologian avulla on mahdollista tuottaa puumassasta nanoselluloosaa edullisesti ja tehokkaasti.

Nanoselluloosalla on luontainen taipumus kiinnittyä puuhun ja samalla muodostaa tiivis kalvo sen pintaan ja erilaisiin pieniin partikkeleihin kuten pigmentteihin. Nanoselluloosapohjainen pinnoite soveltuu siksi erityisen hyvin puupintojen suojaukseen.

Idean kehittivät VTT:n tutkijat Vesa Kunnari ja Jaakko Pere.

Tutkijat olivat tyytyväisiä ensimmäisen HefCel-erän laatuun ja tuotantotavan energiatehokkuuteen.

– Meillä on vielä monta hyvää ideaa, joilla prosessia voidaan tehostaa ja yksinkertaistaa, kertoo VTT:n erikoistutkija Panu Lahtinen.

Lue lisää aiheesta VTT:n sivuilla.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti