Voiko taloyhtiö saada korvausta naapuritontin työmaan aiheuttamasta haitasta?

Kuva: Bigstockphoto

Kevyen liikenteen ohjaaminen liikennetyömaan takia länsi-pasilalaisen kerrostaloyhtiön tontin kautta on herättänyt närää asukkaissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan liikkuminen alueella on vaikeutunut ja vaarantunut työmaan takia ja melu ja rakennuspöly ovat hankaloittaneet asumista.

Lehden haastatteleman Aalto-yliopiston talousoikeuden professori Ari Ekroosin mukaan naapuritontin työmaan aiheuttamasta häiriöstä voi olla mahdollista saada korvausta. Kaupungin vuokratontilla olevalla yhtiöllä voi myös olla mahdollisuus vaatia tonttivuokran alennusta, jos tästä on sovittu maanvuokrasopimuksessa. Oikeustieteen tohtori Martti Häkkäsen mukaan vuokranalennus on mahdollinen, mutta käytännössä poikkeuksellinen ja kynnys vuokranalennukseen on korkea.

Ekroosin mukaan korvausta voisi periaatteessa saada ympäristövahinkona, mutta se edellyttäisi käytännössä useimmiten oikeusprosessin käynnistämistä. Häkkänen puolestaan ottaa esiin naapuruussuhdelain, jonka mukaan kiinteistöä ei saa käyttää siten, että naapurille aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi liasta, pölystä, melusta tai tärinästä. Laki ei kuitenkaan lähtökohtaisesti päde katutöihin.

Häkkänen muistuttaa Helsingin Sanomille, että kun tontti on maanvuokrasopimuksella annettu taloyhtiön hallittavaksi, ei sinne kuitenkaan saa ohjata liikennettä ilman yhtiön suostumusta tai lakiin perustuvaa päätöstä. Jos vuokranalennus tulee ajankohtaiseksi, määräytyy sen suuruus työmaasta aiheutuvan taloudellisen haitan mukaan: esimerkiksi autopaikkojen käytön estyminen aiheuttaisi rahallista menetystä, mutta nurmialueiden jääminen pois käytöstä ei tällaista mitattavaa rahallista menetystä aiheuttaisi.

Puheena olevassa tapauksessa urakoitsija on luvannut Helsingin kaupungin projektinjohtana Petri Arposen mukaan korjata virheensä liikenteenohjauksessa.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti