Vinkit energiatodistuksen hyödyntämiseen!

Energiatehokas korjausrakentaminen. Kuvituskuva

Paljon parjattu ja huonona pidetty energiatodistus tarvitaan aina asuntoa myytäessä ja vuokratessa, mutta mitäs sitten, jos se onkin laskettu ammattitaidolla ja siihen on panostettu kunnolla. Voisiko sitä hyödyntää muutenkin? Tässä kootusti energiatodistuksen tärkeimmät kohdat omakotiasujan näkökulmasta.

Tuumasta toimeen

Paras energiatodistuksen anti on energiatodistuksessa esitellyt toimenpide-ehdotukset, jotka tähtäävät laskennallisen ostoenergian ja E-luvun parantamiseen.

Ehdotukset antavat omistajalle konkreettisia keinoja energiakulutuksen pienentämiseksi. On siis suositeltavaa ottaa toimenpide-ehdotukset vakavaan harkintaan, suunnitella mahdollisia muutoksia ja ryhtyä tuumasta toimeen.

Varteenotettavia toimenpiteitä:

  • Yläpohjan lisäeristys: Yläpohjan lisäeristäminen, kun villaa on 300 mm tai alle on järkevää, vaikka takaisinmaksuaika olisi kymmenenkin vuotta.
  • Ulkoseinät ja koko rakennusvaippa: Uusi lisäselvitysmenetelmä, rakenteiden U-arvon mittaus. Mittaus antaa tarkemman ja totuudenmukaisemman lopputuleman ja sitä kautta myös merkittävästi tarkemmat laskelmat hanke/korjaussuunnitelmaa varten.
  • Maalämpö: Kohteissa, joissa on varaava sähkölämmitys, öljy- tai kaukolämmitys, on maalämpö yleensä hyvin tai erittäin hyvin kannattavaa, sillä takaisinmaksuaika on 8-14 vuotta.
  • Ikkunoiden vaihto kaksilasisista nykyaikaisiin energiaikkunoihin: Vanhat kaksilasiset ikkunat suositellaan vaihtamaan uusiin energiatehokkaampiin ikkunoihin.
  • Lämmöntalteenotto: Lämmöntalteenotto kohteissa, missä on jo koneellinen tulo- ja poistojärjestelmä sekä yli 15 vuotta vanhat laitteet, kannattaa uusia.
  • Lämpöpumput: Lämpöpumput ovat suositeltuja yleensäkin vesikiertoisissa kohteissa ja ilmalämpöpumppu suoran sähkölämmityksen kohteissa.
  • Rakenteiden tiivistäminen: Maavaraisen laatan päälle rakennetuissa pientaloissa on suositeltavaa rakennuksesta riippuen tiivistää rakenteita, sillä rakenteessa voi olla rakoja, joista tulee epäpuhtauksia sisäilmaan.
  • Lämpökuvaus: Rakennuksen lämpökuvaus on rakenteita rikkomaton menetelmä, jonka avulla voi löytää selviä lämpövuotokohtia, esim. eristämättömät rakenteet, raot rakenteissa, jne.
  • Energiahinnan muutokset: Ostoenergian hinnan muutokset tulisi huomioida riskianalyysinä. Lähtökohtaisesti energian hinta nousee pitkällä aikavälillä.

Tiedätkö, paljonko kulutat?

Toiseksi pientalo-omistajan tulisi tarkastaa energiatodistukseen kirjattu toteutunut energiankulutus.

’Tässä kohdassa on esiteltynä kiinteistön toteutunut ostoenergia yhteensä, mikäli luvut ovat olleet energiatodistusta laskettaessa tiedossa. Toteutuneiden kulutuslukemien tieto on hyvä asia, mutta pientaloissa ne ovat harvoin luotettavalla tasolla. Tämä johtuu siitä, että taloa harvoin käytetään standardilaskelman mukaisesti. Esimerkiksi yhden iäkkäämmän henkilön käyttämä ostoenergian käyttö on eri tasolla, kuin kuusihenkisen lapsiperheen’ toteaa Raksystems Insinööritoimisto Oy:n johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala.

Kulutustottumusten muuttamiseksi ja tätä kautta taloudellisten säästöjen saavuttamiseksi on tärkeää tiedostaa nykyisen ostoenergian tarve ja osata hyödyntää olemassa olevan energiatodistuksen anti. Se on ennen kaikkea avain taloudelliseen kiinteistönpitoon.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti