Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Kuva: Ralf Ahlskog

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää.

Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista. Ostoaikeissa ei ollut nähtävissä hiipumista ja ne olivat samalla tasolla kuin vuosi sitten maaliskuussa. 30 % vastaajista suunnitteli puolestaan asunnon myymistä ja myös myyntiaikeissa oltiin viime vuoden tasolla ja vähän ylikin.

Omistusasuntoa ollaan edelleen myös ostamassa heti kun oikea asunto vain löytyy. Asunnon myyntiin laittamisen esteenä on edelleen, ettei uutta ostettavaa asuntoa ole löydetty. Suurin osa aikoo antaa asunnon kiinteistönvälittäjälle myytäväksi.

Asunnon ostoa suunnittelevista 54 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäyksestä seurannut Ukrainan kriisi ja sen seuraukset vaikuta heidän asunnon ostosuunnitelmiinsa. 11 % vastaajista arvioi tilanteen vaikuttavan ja 27 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 8 % ei osannut sanoa.

Asunnon myymistä suunnittelevista 64 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäys vaikuta heidän asunnon myyntisuunnitelmiinsa. 11 % vastaajista arvioi tilanteen vaikuttavan ja 20 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 6 % ei osannut sanoa.

Loma-asunnon ostoa suunnittelevista 47 % arvioi, ettei Venäjän hyökkäys vaikuta heidän loma-asunnon ostosuunnitelmiinsa. 16 % vastaajista tilanteen vaikuttavan ja 28 % vastaajista arvioi ehkä vaikuttavan. 9 % ei osannut sanoa.

Venäjän hyökkäyksen vaikutus ostamista suunnitteleviin näkyy yleisimmin ostamisen siirtämisellä myöhemmäksi ja pienemmän asuntolainan ottamisena. Sota vaikuttaa myös hankittavan asunnon sijaintiin, jonka ei haluta olevan lähellä itärajaa. Myymistä suunnittelevilla mahdollinen vaikutus näkyy yleisimmin myynnin siirtämisellä myöhemmäksi (52 %), mutta osalla (24 %) myös myynnin nopeuttamisena.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti