Vedenkulutus seurantaan

Kuva: Verto

155 litraa – niin paljon vettä kuluttaa jokainen suomalainen joka päivä. Vedenkulutusmittari avaa silmät ja säästää euroja asukkaan ja taloyhtiön arjessa.

Veden osuus modernin kerrostalon ylläpitokustannuksista on vähintään 40 %. Kotitalouksien lämmityskuluistakin kolmannes menee veden lämmitykseen.

– Suomalainen kuluttaa keskimäärin 156 litraa vettä per vuorokausi eli vedenkulutuksen todelliset kustannukset ovat noin 30 euroa per henkilö. Taloyhtiö laskuttaa noin 20 euroa kuukaudessa kiinteää vesimaksua per asukas. Se tarkoittaa, että vesimaksu ei kata vedenkulutuksen todellisia kustannuksia, etenkin kun veden lämmitystä ei yleensä huomioida kiinteää vesimaksua määritettäessä. Nyt siihen löytyy keino, sillä Verto-järjestelmän huoneistokohtainen vesimittari kertoo, kuinka paljon lämmintä vettä taloyhtiössä todellisuudessa käytetään, liiketoimintajohtaja Marko Paasu kertoo.

Tunne todellisuus, tee muutos

Vedenkulutuksella on tutkitusti väliä: lämpimässä suihkussa euro kuluu kahdessatoista minuutissa, televisio voi pauhata samalla rahalla yötä päivää viikon, hehkulamppu loistaa puoli kuukautta ja jääkaappi hurista kolme viikkoa.

– Ainut keino muuttaa todellisuutta, on tuntea todellisuus. Pienilläkin veden kulutustottumusten muutoksilla voidaan saavuttaa suuria säästöjä. Jos kolmihenkinen talous käyttää suihkussa käyntiin neljä minuuttia per henkilö, se maksaa vuositasolla noin 500 euroa. Mikäli suihkuttelua vähennetään minuutti per henkilö, saavutetaan 100–150 euron vuosisäästöt.

Verto tarjoaa ratkaisun todellisuuden tuntemiseen ja kulutustottumusten muutoksiin, joiden avulla säästyy niin euroja kuin luontoakin.

– On hyvä muistaa, että vesituotanto ja jakelu saavat aikaan runsaasti hiilidioksidipäästöjä.

Euroista on helpompi keskustella

Vedenkulutuksesta on Paasun mukaan taloyhtiötasolla myös huomattavasti helpompi keskustella, kun kaikki ymmärtävät, mitä se konkreettisesti tarkoittaa.

– Ongelma on useimmiten se, että suurin osa kuluttajista ei tiedä omaa vedenkulutustaan ja sen todellisia kustannuksia.

Verto-järjestelmän käyttäjinä on Paasun mukaan Suomessa jo yli 300 000 taloyhtiöasukasta.

– He ovat saavuttaneet yli 30 % säästöt vedenkulutuksessa. Se tarkoittaa neljän hengen taloudessa useamman sadan euron vuosittaisia säästöjä.

Tutustu järkevän vedenkäytön oppaaseen

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti