Vastuunjaon epäselvyys aiheuttaa riitoja taloyhtiöissä

Kunnossapitovastuunjakoa koskevat epäselvät määräykset aiheuttavat riitoja taloyhtiöissä. Erimielisyydet ovat tavallisia etenkin asuntokauppojen jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat.

Kiistoja syntyy esimerkiksi silloin, kun edellinen osakas on tehnyt huoneistoon muutoksia, joiden kunnossapitovastuu on hänellä itsellään, mutta asiasta ei ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä tai isännöitsijäntodistuksessa. Tällöin tieto mahdollisesta laajennetusta kunnossapitovastuusta ei välity uudelle omistajalle asuntokaupan yhteydessä. Osakkaiden tekemistä muutostöistä onkin tärkeää sopia etukäteen, kertoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm.

Esimerkiksi osakkaiden itsensä takkahormin päähän asentamien huippuimurien kunnossapitovastuun osoittaminen kannattaa tehdä tarkasti. Furuhjelmin mukaan kyseisen muutostyön kunnossapidon määrittämiseen on kaksi vaihtoehtoa. Taloyhtiö voi tehdä huippuimurin kunnossapidosta sopimuksen osakkaan kanssa, mutta se sitoo vain nykyistä osakasta. Toinen, suositeltavampi vaihtoehto on tehdä yhtiöjärjestykseen määräys laitteen kunnossapidosta.

Taloyhtiö ei saisi antaa lupaa laitteen asentamiselle ennen yhtiöjärjestyksen muuttamista, mutta käytännössä muutostöitä tehdään jo aiemmin, Furuhjelm sanoo. Luvan antamisen jälkeen muutostyölle on vaikeaa asettaa enää ehtoja. Jos yhtiöjärjestyksen muutosta ei saada myöhemmin läpi, voi laitteen kunnossapitovastuu langeta taloyhtiölle.

Lue lisää täältä

1 kommentti

  • Into KKK Reply

    24.1.2020 at 11:10

    Miten niin osakkaan omana työnään asentama takkaimuri voisi tulla muiden osakkaiden maksettavaksi? Luvan ehtona on tietenkin ollut että osakas vastaa imurista ja silloin vastuu siirtyy automaattisesti seuraavalle omistajalle. On vaikeata ymmärtää miten joku osakas voisi oikeudessa menestyä, jos vaatii taloyhtiötä maksamaan imurin kulut.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti