Vastuu asunnon kunnossapidosta ei ole aina itsestään selvää

Kuva: Kiinteistömedia

Jos omistat asunnon osakeyhtiöstä, jakautuu sen kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain määräysten mukaan yhtiön ja osakkeenomistajan välillä.

Vastuunjaosta voidaan poiketa osakkeenomistajia velvoittavasti vain yhtiöjärjestykseen otetulla kunnossapitovastuumääräyksellä. Tällainen määräys sitoo automaattisesti myös osakkeen uutta omistajaa.

Jos yhtiössä on joku muu yhteinen käytäntö, perustuu se sopimukseen vain sen hetkisten osakkaiden välillä eikä automaattisesti sido uutta omistajaa, ellei tämä halua siihen sitoutua.

Lain mukaan asunnon rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Esimerkiksi kylpyhuoneiden vedeneristeet, vesihanat, wc-istuin ja vesi- ja viemärijohdot kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle.

Jos taloyhtiö suorittaa osakkaan asunnossa vedeneristeiden uusimiseen liittyvän korjauksen, tulee sen myös ennallistaa työn suorittamiseksi rikkoutuneet kylpyhuoneet sisäosat, kuten pinnat ja kiinteät kalusteet.

Ennallistamisvelvollisuus rajoittuu kuitenkin vain yhtiön niin sanottuun perustasoon. Jos osakkeenomistajan toimesta on kylpyhuoneeseen asennettu, tai halutaan asentaa perustasosta poikkeavia ja merkittävästi kalliimpia ratkaisuja, tulee osakkaan korvata kuluerotus taloyhtiölle.

Jos yhtiö haluaisi siirtää vastuun vedeneristeiden tai muun vastaavan kunnossapidosta osakkeenomistajalle muuttamalla yhtiöjärjestystä kunnossapitovastuumääräyksen lisäämällä, vaatii se yhtiökokouksen kahden kolmasosan määräenemmistön, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tiukempia ehtoja.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti