Varautumista kannattaa harjoitella taloyhtiössä

Kuva: Pekka Rousi

Erilaiset myrskyt ja runsaat lumisateet ovat aiheuttaneet viime vuosina useita päiviä kestäviä sähkökatkoja. Miten tällaisiin tilanteisiin voisi varautua kotona? Vinkkejä siihen antaa Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala.

Millaisia neuvoja Martoilta saa häiriötilanteisiin varautumisesta?

Martat ovat jo usean vuoden ajan pitäneet Kotivara-koulutuksia, joissa on käyty läpi, mitä päivittäistavaroita yms. olisi hyvä olla kotona varastossa sekä miten kotona pärjätään ilman sähköä, vettä ja lämmitystä. Uutena koulutuksena meillä alkaa nyt keväällä 72h-koulutus, jossa havainnollistaa omatoimisen varautumisen merkitystä. Koulutus opastaa omatoimiseen varautumiseen ja sen aikana käydään läpi erilaisia tavallisimpia häiriötilanteita. Koulutuksiin pääsee Uudellamaalla muutkin kuin Martat, muualla Suomessa tilanne kannattaa tarkastaa omasta Marttapiiristä.

Mitä ihmiset eivät yleensä osaa ottaa huomioon häiriötilanteissa?

Lämmityksen katketessa asunnot alkavat nopeasti viiletä.  Myöskään vessat eivät toimi. Ruuanvalmistaminen voi olla vaikeaa, jos ei ole hiili- tai kaasugrilliä, trangiaa tai puuhellaa/takkaa. Kaupoista ja ravintoloista ei saa ostettua ruokaa, jos sähköt ovat pitkään poissa.

Kaikista kodeista ei enää löydy perinteistä radiota tai taskulamppua, ne kaikki kun ovat kännykässä. Mutta kun kännykästä loppuu virta, eivät ne enää toimi. Lisäakkuja kannattaa pitää varalla ja huolehtia, että niissä on virtaa. Autossa kännykkää voi myös ladata tupakansytyttimen kautta, mikäli sellainen laturi löytyy kotoa.

Myös lemmikit ja lapset pitää muistaa ottaa huomioon varautumisessa, onko lemmikeille ruokaa ja vauvalle vaippoja kotona tarpeeksi jos kauppaan ei päästä muutamaan päivään? Lääkkeitä pitäisi olla myös muutaman päivän edestä kotona.

Useasta kotitaloudesta puuttuu juomavettä varten kannellisia säilytysastioita. Juomavettä ja muita juomia pitäisi olla 16 litraa/hlö/vko. Kotiin olisi hyvä hankkia esimerkiksi ämpäreitä varastoon.

Miten häiriötilanteissa tulisi toimia?

Olisi hyvä, jos joku taloyhtiöstä olisi käynyt jonkinlaisen kurssin häiriötilanteisiin liittyen tai muuten olisi asioista perillä. Tärkeää olisi huolehtia naapureista, jotka eivät pääse liikkumaan tai eivät ymmärrä kieltä. Viranomaisten tiedotteita on hyvä seurata ja hallituksen/isännöitsijän viestiä asioista ilmoitustaululla.

1980-luvulla suojautumista puhuttiin enemmän, mutta viime vuosikymmeninä häiriötilanteisiin varautuminen on unohtunut. Pelastussuunnitelmiin voisi lisätä koulutuksien käyneiden henkilöiden nimet, jolloin heihin voisi olla helposti yhteydessä häiriötilanteissa.

Terveisiä lukijoille

Tervetuloa harjoittelemaan Marttojen kanssa! Asioita kannattaa miettiä etukäteen, paniikkiin ei tule mennä häiriötilanteissa vaan toimia harkitusti. Jos tilanne kestää vähän pidempään niin kaiva kynttilät esiin ja rauhoitu. Kotivaraan tulee varata myös herkkuja, jolloin häiriötilanne ei tunnu niin pahalta.

Tutustu kotivaraan: www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää