Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat suurimmissa kaupungeissa

Kuva: Tilastokeskus

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä ja maaliskuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta ensimmäisellä neljänneksellä 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys neljänneksittäin suurissa kaupungeissa, indeksi 2015=100

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä 5,4 prosenttia ja maaliskuussa 6,0 prosenttia vuodessa. Muualla Suomessa hinnat pysyivät ensimmäisellä neljänneksellä ennallaan ja laskivat maaliskuussa prosentin. Maakunnittain tarkasteltuna hinnat nousivat viime vuoteen nähden ensimmäisellä neljänneksellä eniten Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Hinnat laskivat eniten Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Karjalassa.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 6,5 prosenttia ja muualla Suomessa 3,4 prosenttia. Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla.

Asuntokaupan arvo viime vuonna 17 miljardia euroa
Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko viime vuonna edellisvuoteen verrattuna 1,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,6 prosenttia ja laskivat muualla Suomessa 0,6 prosenttia. Vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet eniten Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista hinnat laskivat vuoteen 2019 verrattuna eniten Kouvolassa, Mikkelissä ja Lahdessa. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat laskeneet eniten Kokkolassa, Kouvolassa ja Hämeenlinnassa.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen muutokset vuoteen 2015 verrattuna, prosenttia

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet, mutta huomioitava on suuret alueittaiset ja kaupunkien sisäiset erot hintakehityksessä ja hintatasoissa. Esimerkiksi Turun keskustassa hinnat ovat nousseet vuoteen 2015 verrattuna 23 prosenttia ja kauempana keskustasta 8,5 prosenttia.

Asuntokaupan kokonaisarvo oli viime vuonna käytettävissä olevien tietojen mukaan lähes 17 miljardia euroa. Arvosta 69 prosenttia muodostui vanhojen osakeasuntojen kaupasta. Pääkaupunkiseudulla syntyi 46 prosenttia kokonaisarvosta.

Vuonna 2020 tehtyjä asuntokauppoja on Tilastokeskuksen tiedossa 96 729.

Osakeasuntojen hintatiedot ovat saatavissa eri alueilta ja talotyypeittäin osoitteesta tilastokeskus.fi/til/ashi/tau.html

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti