Valtava määrä taloyhtiöitä on vaihtanut isännöintitoimistoa

Taloyhtiöt vaihtavat isännöitsijää kiihtyvää tahtia, kertoo Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) data. Markkinoiden ylivoimaisesti suurimmat häviäjät ovat Realia ja Tahkola. Kun mukaan laskee REIM Isännöinnin, ovat kolmikon vuosimenetykset yhteensä yli 800 taloyhtiötä.

Helmikuussa 2022 päivitetty PRH:n data kertoo, että Realia menetti vuodessa lähes 500 taloyhtiöasiakasta ja Tahkola liki 250. Menetykset ovat suurehkoja, koska markkinajohtaja Realia on kertonut taloyhtiöasiakkaiden määräkseen noin 6 700.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutki nelisen vuotta isännöintialan kartelliepäilyjä, ja alan kuudelle suurelle esitettiin 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja helmikuussa 2021. Isännöintiliitto pitää kartellitulkintaa vääränä, ja jutun oikeuskäsittely on kesken.

Emännöintitoimisto Aamun perustaja Jussi Laukkanen sanoo Kauppalehdelle, että ala on pilannut maineensa, mutta herännyt kriittisyys pakottaa sitä muuttumaan. Ala nousee pohjamudista, sillä taloyhtiöiden etu menee vielä isännöintiyritysten lyhytnäköisen voitonmaksimoinnin edelle.

Laukkasen mukaan taloyhtiöiden silmät ovat auenneet, koska isännöintitoimisto vaihtuu aiempaa useammin.

− Suurimpien isännöintiyritysten uusi liikevaihto syntyykin tällä hetkellä pääosin yritysostoista ja uudiskohteista. Uudiskohteista suurin osa menee kahdelle suurimmalle toimijalle. Viime vuoden yrityskaupoissa tuhansia taloyhtiöasiakkaita siirtyi uusille omistajille.

Laukkasen mukaan isännöintiala keskittyy jatkossa yhä voimakkaammin. Hän uskoo alan yrityksistä häviävän kartalta viidessä vuodessa jopa kolmanneksen.

Kauppalehden Fakta:

• Ammattimaista isännöintipalvelua ostaa noin 50 000 taloyhtiötä. Suurten toimijoiden yrityskohtainen markkinaosuus on alle 15 prosenttia.
• Suomessa toimii noin 1 200 päätoimialanaan isännöintiä pitävää yritystä.
• Päätoimisia isännöitsijöitä on noin 2 500.
• Isännöinti on vuosittain mukana noin 7,0 miljardin euron hankinnoissa.
• Alan yrityksessä työskentelee tyypillisesti vain 3–5 työntekijää.
• Isännöintialan keskivertoyrityksen vuosiliikevaihto on noin 530 000 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

9.11.2018

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinat painottuvat yhä selkeämmin pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu on omaa luokkaansa Suomessa ja edellyttää aktiivisen rakentamisen jatkumista. Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvaakin edelleen ensi vuonna, vaikka Suomen tasolla määrän odotetaan pysähtyvän tai kääntyvän laskuun. Pääkaupunkiseudun asuntoaloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden kesän lopulle saakka, mutta rakennuslupien reipas lasku ennakoi käänteen tapahtuvan loppuvuonna.

4.3.2019

Milloin tarvitaan määräenemmistöpäätös?

Yhtiökokouskausi on pian käsillä. Yhtiökokouksessa päätökset tehdään pääsääntöisesti enemmistöpäätöksinä. Tällöin yhtiökokouksen päätökseksi tulee ehdotus, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä.

28.5.2015

Äänimäärä ja äänileikkuri yhtiökokouksessa

Äänioikeus on keskeinen osakkeiden omistuksesta seuraava oikeus. Mikä on osakkeiden tuottama äänimäärä yhtiökokouksessa ja mitä tarkoitetaan äänileikkurilla? Voimassa olevan lain mukaan jokainen osake tuottaa yhden äänen kaikissa yhtiökokouksessa käsiteltävissä asioissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti