Välinpitämättömyys suurin este kierrätykselle pk-seudulla – Pienissä taloyhtiöissä on parempi asenne kierrätykseen kuin suurissa yhtiöissä

Kuvituskuva. Kuva: Mervi Ala-Prinkkilä

70 % pääkaupunkiseudun taloyhtiöpäättäjistä tunnistaa välinpitämättömyyden suurimmaksi esteeksi kierrätyksen parantamisessa. Toinen haaste on jätekeräystilojen ahtaus, joka vaikeuttaa useiden eri keräysastioiden käyttöä. Erityisesti pienissä, 1-9 asunnon taloyhtiöissä, yli 60 % vastaajista ilmoitti suurimmaksi haasteeksi jätekeräystilojen pienuuden.

– Kymmenistä vastauksista paistoi läpi turhautuminen asukkaiden välinpitämättömyyteen. Osa vastaajista oli jo heittänyt henkisesti hanskat tiskiin toteamalla ”mitä välii, ketä kiinnostaa” – tämä on huolestuttavaa.  Periksi ei pitäisi antaa, vaikka joskus harmittaakin, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Pääkaupunkiseudulla korostuu myös viestinnän haaste. Monet vastaajat nostivat esiin kulttuurierot ja kielitaidon puutteen ohjeistuksen ymmärtämisessä. Monikielisiä lajitteluohjeita kaivattiin. 

Muovi kiertää jo, mutta lisää halutaan

Pääkaupunkiseudulla muovin kierrätyksen osuus on muuta maata suurempi, 56 %, kun koko valtakunnan taso on noin 40 %. Silti pääkaupunkiseudun vastaajista yli 40 % tunnisti eniten kierrätyksen lisäämismahdollisuutta juuri muovijätteen osalta.

– Selityksenä tälle on varmasti se, että bio-, paperi- ja kartonkijätettä kerätään 80-90 %:ssa taloyhtiöistä. Myös lasi- ja metallijätettä kerätään jo varsin hyvin. Sen sijaan muovin kerääminen on vielä aika uutta. Monissa avoimissakin vastauksissa nousi esiin into muovin keräämiseen. Tämä on hyvin positiivista, Heikkilä arvioi.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti