Vakuutuksella tuholaisten torjuntaan

Kun taloyhtiön hallitus ajattelee tuholaisia, mielessä ovat usein erilaiset jyrsijät. Kiinteistön rauhaa häiritsevät kuitenkin myös monenlaiset kuusijalkaiset tunkeilijat.

Rotat, luteet ja monet muut tuhoeläimet ovat kasvava ongelma taloyhtiöissä. Niiden hävittäminen kuuluu ensisijaisesti kiinteistönomistajan vastuulle. Kustannukset voivat olla korkeita, eikä kiinteistövakuutus korvaa niitä. Tuholaisia koskevalla vakuutuksella sen sijaan voi kattaa myös hyönteisten torjunnan ja niiden tekemät tuhot. Esimerkiksi kiinteistöjen ja yritysten vakuuttamiseen ja vahinkoihin erikoistuneen vakuutusmeklari Howden Finlandin tarjoama TorjuntaPLUS kattaa monta eri tuholaislajia, myös hyönteisiä.

– Mainittakoon tässä rotat, hiiret, muurahaiset, yhteiskunta-ampiaiset, luteet sekä monet muut. Myös turkiskuoriainen on korvattava kolmena eri alalajina: ruskoturkiskuoriainen, pilkkuturkiskuoriainen ja vyöturkiskuoriainen, kertoo Howden Finland Oy:n asiakaspäällikkö Linda Frimodig.

Eniten tuholaistorjuntakäyntejä aiheuttavat silti rotat ja muut jyrsijät. Hyönteisistä luteet ovat yleisimpiä tuholaisia.

– Esimerkiksi suuret rottapopulaatiot eivät enää ole ainoastaan kaupunkikeskustojen ongelma. Viime vuosina rotat ovat levinneet yhä enemmän myös taajamiin. Asumishaittaa asukkaille ja mahdollisesti mainehaittaa taloyhtiölle tulee yhtä lailla niin kerrostalo- kuin rivitaloyhtiössäkin. Kerrostalossa esimerkiksi luteen leviäminen voi toki tapahtua laajasti: ensinnäkin yhdestä huoneistosta kaikille seinänaapurihuoneistoille, sekä myös ala- ja yläkertaan. Rakenteiden läpivienneissäkin voi olla varsinkin vanhemmissa taloissa avoimia reittejä.

– Toisaalta rivitaloyhtiöissä pihapiiri voi olla monimuotoisempi ja laajempi antaen siten enemmän elintilaa vaikkapa rotalle. Niin portaiden alukset kuin terassirakenteet saattavat muodostaa enemmän luonnollisia elintiloja kuin kerrostalon asfaltoitu pihapiiri, Linda Frimodig pohtii.

Kiinteistövakuutus korvaa joitain seurauksia

Kiinteistövakuutukset eivät korvaa tuholaistorjuntaa. Tuhoeläinten rakenteille aiheuttamat seurannaisvahingot voivat olla kiinteistövakuutuksesta korvattavia, mutta vain esimerkiksi palo- tai vuotovahinkona.

– Jos esimerkiksi hiiri tai rotta aiheuttaa oikosulun, josta kehittyy tulipalo, korvataan tulipalon aiheuttamia vaurioita kiinteistövakuutuksen ehtojen mukaisesti. TorjuntaPLUS-tuotteen ajatus onkin olla helposti budjetoitava tuote, jolla nopeasti hoidetaan haitta, jos sitä ilmenee. Sillä katetaan nopeasti ja huomaamattomasti tuholaishaitta heti, kun se havaitaan. Asiakkaille on tarjolla myös etuja ennalta ehkäisevään tuholaistorjuntaan, sanoo Howdenin liiketoimintajohtaja Timo Kykkänen.

Ympäröivästä luonnosta tulevien otusten, esimerkiksi oravien, torjunta voi olla ongelmallista.

– Torjuntatyötä Suomessa säätelee joidenkin lajien osalta myös laki. Osa tuholaisiksi miellettävistä lajeista voi olla rauhoitettuja ison osan vuodesta. Yksi tällainen laji on orava, joka esimerkiksi kattorakenteisiin päästessään voi aiheuttaa vaurioita. Myös osa myyristä on rauhoitettuja. Asiantunteva tuholaistorjuntayritys – esimerkiksi TorjuntaPLUS-tuotteen kumppani Anticimex –tunnistaa lajit ja osaa pitää taloyhtiön puolesta huolta siitä, että torjunnassa ei toimita lain tai säädösten vastaisesti. Luonnolle ja muille lajeille aiheutuvan ympäristöhaitan minimointi on tärkeää myös torjuntatyössä. Villikani ei ole torjuttava laji TorjuntaPLUS-tuotteen perusteella, Kykkänen selventää.

– Tuholaisten torjunnassa, lajista riippumatta, tärkeää on toimia nopeasti. Vakuutuksen avulla taloyhtiö voi ennakolta varautua hoitamaan hyvin laajan kirjon tuholaisia. Torjuntakustannuksista ei tule lisäkulua, eli kaikki tarveaineet ja tarvikkeet kuuluvat budjetoituun vuosikustannukseen.

TEKSTI: Jukka Sirén

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti