Väitöstutkimus: muistisairaat mukaan asumisen suunnitteluun

Suomessa arvioidaan olevan noin 200 000 muistisairasta henkilöä, joista suurin osa on yli 80-vuotiaita. Valtaosa heistä asuu ainakin sairauden alkuvaiheessa yksin kodeissaan. Muistisairailla on hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, millaisissa asunnoissa he asuvat, kirjoittaa Karjalainen (21.9.2020).

Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa tarkastetaan 25.9. Leena Viinisalo-Heiskasen väitöskirja Kun oma tupa ja oma lupa haurastuvat. Tutkimus iäkkäiden muistisairaiden asumisesta ja toimijuudesta.
Muistisairaita vanhuksia väitöstutkimuksessaan haastatellut Viinisalo-Heiskanen kertoo, että turvallisuus tarkoittaa sairastuneille itselleen hyvin erilaisia asioita, kuten mahdollisuutta valvottuun, turvalliseen ja esteettömään oleskeluun sekä liikkumiseen asunnon sisä- ja ulkotiloissa.

Väitöstutkimuksessa käy ilmi, että muistisairailla on hyvin vähäiset vaikutusmahdollisuudet siihen, millaisissa asunnoissa he asuvat. Yhteiskunnassa heidän toiveitaan ei kuulla, vaikka muistisairaat itse toivovat, että heitä ei jätettäisi sairauden myötä päätöksenteon ulkopuolelle. Asumiseen liittyvä toimijuus on muistisairaiden ihmisten mahdollisuutta vaikuttaa jokapäiväisen elämän asioihin.

Viinisalo-Heiskasen tutkimuksen mukaan arkkitehdeillä ei ollut tutkimusajankohtana paljoakaan tietoa asuntojen suunnittelusta muistisairaille. Asuntoja suunnittelevat eivät saaneet tietoa koulutuksista, joita sosiaali- ja terveydenhuolto järjesti muistisairauksista sekä erilaisten hoito- ja asumispaikkojen suunnittelusta ja kehittämisestä. Asukkaat eivät myöskään olleet mukana asuntojen suunnittelussa.
Viinisalo-Heiskanen ehdottaakin, että muistisairaat ihmiset osallistettaisiin suunnitteluun oman toimintakykynsä rajoissa.

 

  • Joka vuosi muistisairauteen sairastuu noin 14 500 henkilöä.
  • Kuluvalla viikolla (39) vietetään muistiviikkoa.
  • Viikon aloittaa Maailman Alzheimer-päivä maanantaina 21. syyskuuta.
  • Muistiyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät viikon aikana erilaisia tapahtumia.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti