Vähähiilisen rakentamisen taloudelliset ohjauskeinot selvitetty

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tekemän selvityksen mukaan lisärakennusoikeus ja korjausavustukset ovat toimivia taloudellisia ohjauskeinoja vähähiilisen asuinrakentamisen edistämisessä. Taloudelliset ohjauskeinot kuuluvat ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekarttaan, kirjoittaa Rakennuslehti.

SYKEn selvitys arvioi keinoja, joilla julkishallinto voi siivittää rakennusalaa kohti vähähiilistä rakentamista. Uudisrakentamisen lisäksi selvityksessä tarkasteltiin myös korjausrakentamista, sillä vanha rakennuskanta sisältää merkittäviä mahdollisuuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Uudisrakentamisessa arvioidut ohjauskeinot olivat valtion taloudellinen avustus, kiinteistöverosta vapauttaminen ja lisärakennusoikeuden myöntäminen. Korjausrakentamisen arvioitu ohajuskeino oli avustus asuinkerrostalojen vähähiilisiin korjauksiin.

Valtion tuki erittäin vähähiiliselle uudisrakentamiselle ja asuinkerrostalojen vähähiilisten korjausten avustukset tuottaisivat vähähiilisiä asuinkerrostaloja sekä korjausrakentamisessa taloudellisia päästövähennyksiä. Kiinteistöverosta vapauttaminen viideksi vuodeksi ei selvityksen mukaan ole riittävä kannustin erittäin vähähiilisten asuinkerrostalojen rakentamiselle. Riittävä kannuste rakentajalle olisi lisärakennusoikeuden myöntäminen, mutta sen käyttöönoton laajuus riippuu kuntien halukkuudesta ottaa ohjauskeino käyttöön.

Lue lisää Rakennuslehdestä

Taloudellisten kannusteiden käyttö vähähiilisen rakentamisen ohjauksessa:
TALO-hankkeen loppuraportti

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti