Uusituvan energian osuus kaukolämpötuotannossa kasvaa kylmistä talvista huolimatta

Vuoden 2021 kylmä tammi-helmikuu ja loppuvuoden pakkaskausi erottuvat selkeinä kaukolämmön kulutuspiikkeinä. Koko vuoden osalta kaukolämmön kulutus kasvoi 18 %, mikä heijastui päästöihin. Ne nousivat noin neljänneksen edellisestä vuodesta, lähelle vuoden 2019 tasoa. Verrattuna aiempiin vuosiin päästöjen suunta on edelleen vahvasti laskeva. Vuoteen 2003 verrattuna kaukolämmön päästöt ovat laskeneet 69 %.

Turpeen osuus laski neljästätoista prosentista kymmeneen, samalla kun metsäenergian käyttö on vastaavasti noussut. Taustalla on ilmastotoimenpiteitä vauhdittava päästökauppa, joka on tehnyt turpeesta huomattavan kalliin polttoaineen bioenergiaan verrattuna. Päästöoikeuksien hinta on yli kymmenkertaistunut vuodesta 2017, ja yksin viime vuoden aikana niiden hinta kolminkertaistui.

Energiateollisuus ry:n kaukolämmöstä vastaavan johtajan, Janne Kerttulan, mukaan fossiiliset polttoaineet ja turve tulevat kovaa vauhtia alas jo tämän vuosikymmenen aikana, kun uusiutuvat polttoaineet ja ei-polttavat tulevat niiden tilalle.

– Päästökauppa vähentää päästöjä, ja samalla parantaa päästöttömän tuotannon kannattavuutta. Nyt on aiempaa kannattavampaa investoida uusiutuviin ja ei-polttaviin ratkaisuihin lämmityksessä, Kerttula toteaa.

Kaukolämpö on edelleen suosituin lämmitysmuoto uusissa kiinteistöissä. Omakotitaloista, joista monet rakennetaan kaukolämpöverkkojen ulkopuolelle, vain 15 % valitsee kaukolämmön, uusista kerrostaloista sen valitsee 85 %.

Erilaiset sähköön perustuvat lämmitysratkaisut ovat kasvattaneet suosiotaan varsinkin liike- ja toimistorakennuksissa sekä julkisissa tiloissa, mutta niissäkin kaukolämmön osuus on edelleen selvästi suurempi kuin muilla lämmitysmuodoilla yhteensä.

Energiateollisuuden mukaan kaukolämmityksen asiakasmäärät ovat edelleen kasvussa, mutta rakennusten energiatehokkuuden parannuttua kaukolämmön kokonaiskulutus ei enää kasva.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.11.2014

Asumisen energiankulutus laski vuonna 2013

Asumisen energiankulutus laski kuusi prosenttia vuonna 2013. Asumiseen, eli asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin, kului energiaa 63 427 gigawattituntia (GWh). Lämpimän sään seurauksena asuinrakennusten lämmitysenergian kulutus laski kuusi prosenttia.

3.6.2016

Suomalainen uskoo olevansa pihi energiankäyttäjä

Arkiset energiaa säästävät teot ovat suomalaisten mielestä tärkeitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja omien kulutusmenojen pienentämiseksi. Vaikuttavuuden näkökulmasta he siirtävät vastuun tehostamistoimista mieluummin yritysten vastuulle. TNS Gallup Oy tutki suomalaisten energiansäästöasenteita Motivan pyynnöstä talvella 2016.

17.11.2017

Kylmä sää nosti asumisen energiankulutusta vuonna 2016

Asumiseen kului 66 terawattituntia (TWh) energiaa vuonna 2016. Kulutus kasvoi kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta. Vuosi 2016 oli selvästi kylmempi kuin vuosi 2015, vaikka vuoden lämmitystarve oli edelleen pitkän aikavälin lämmitystarvetta matalampi.

29.11.2016

Asunto-osuuskuntamalli toisi vaihtoehtoja asuntomarkkinoille

Suomessa vähän käytetty asunto-osuuskuntamalli toisi uusia vaihtoehtoja asuntomarkkinoille, kun haetaan ratkaisuja kohtuuhintaiseen asumiseen kasvukeskuksissa. Pellervon taloustutkimus PTT:n RAKLIlle toteuttaman selvityksen mukaan esimerkiksi osuustoiminnalliset organisaatiot voisivat mahdollisesti toteuttaa osuuskunta-asumista. Selvityksessä on kartoitettu kansainvälisiä kokemuksia asunto-osuuskunnista sekä asunto-osuuskuntiin liittyviä tarpeita ja mahdollisuuksia Suomessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti