Uusien asuntojen kauppa kasvussa

Kuvituskuva
Uudet tietosuojatuotteet

Suomen asuntokauppaa ryyditti tammi-heinäkuussa kaksi päälinjaa: vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli edelleen kasvua ylläpitävä johtorooli. Vanhojen asuntojen kauppa puolestaan polki osapuilleen edellisvuoden tammi-heinäkuun tasolla. Ilman vireää uudisasuntokauppaa Suomen asuntokauppaa leimaisi varsin tasapaksu poljento: käytettyjen asuntojen puolella alkuvuosi on edetty melko lailla edellisvuoden uomissa.

Ottajansa ovat edelleen alkuvuonna löytäneet hyvin uudet asunnot, joiden kauppa on kasvanut tammi-heinäkuussa yli 50 prosenttia vuodentakaisesta. Uusien asuntojen kauppa oli tammi-heinäkuussa kasvussa kaikissa asuntokategorioissa – eritoten kerrostaloasunnoissa. Rivi- ja omakotitalojen osalta kauppatahti on kuitenkin hieman hiljentynyt kesään mentäessä.

Käytettyjen asuntojen puolella kaupan tahti on ollut rauhallisempi: niiden kauppa pinnisti tammi-heinäkuussa vain puolisen prosenttia viime vuotta paremmaksi.

Asuntokaupan iso kuva on tällä hetkellä kokonaisuutena kohtuullisen suotuisa. Kauppa on käynyt hyvin etenkin suurimmissa kaupungeissa.

”Uusien asuntojen myynti on ollut edelleen kasvussa viime vuoteen verrattuna, mutta voimakkain kaupan kasvu tasaantui hieman toisella kvartaalilla. Kolmannen kvartaali avattiin lupaavasti, koska  uudisasuntokaupan tärkein tuote eli kerrostaloasunnot kävivät heinäkuussakin edelleen hyvin kaupaksi. Vaikka esimerkiksi uusien rivitaloasuntojen kaupassa nähtiin heinäkuussa jopa laskua, isossa kuvassa kauppa etenee silti kokonaisuutena vahvasti. Realismin nimissä on todettava, että ilman uudisasuntokaupan vahvaa vetoa asuntokaupan toteutunut kasvutahti olisi ollut viime vuosina melko verkkainen”, luonnehtii kaupan tilannetta KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Vanhojen asuntojen puolella alkuvuoden kauppakertymä oli heinäkuun loppuun mennessä vajaa puoli prosenttia viimevuotista korkeampi. ”Kauppatahti vaimeni jonkin verran toisella kvartaalilla. Erityisesti tämä koski rivi- ja omakotitaloasuntoja. Kerrostaloasuntojen myynti kävi alempana huhtikuussa, mutta se palautui edellisen vuoden tasolle touko-kesäkuussa ja ponnisti jälleen plussalle heinäkuussa.”

”Kuluttajien luottamus talouteen, työllisyyden kehittyminen, muuttoliikkeen jatkuminen ja edelleen jatkuva alhainen korkotaso luovat pohjaa kaupankäynnin vahvistumiselle. Ilman toimintaympäristön ja talouden suuria shokkeja markkinan loppuvuoden kehitys näyttää juuri tällä hetkellä kohtuullisen suotuisalta”, KVKL:n Malila toteaa.

Tammi-heinäkuun lukuja

Käytettyjen asuntojen kaupan tärkeintä yksittäistä artikkelia eli käytettyjä kerrostaloasuntoja välitettiin tammi-heinäkuussa 2017 yhteensä noin 18070 kappaletta, mikä on reilu 2,5 prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 vastaavana ajankohtana. Käytettyjä omakotitaloja on tammi-heinäkuussa 2017 välitetty yhteensä lähes 7520 kappaletta, mikä on noin 0,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Käytetyistä asuntotyypeistä heikoimmin on käynyt rivitalokauppa:  Sen kokonaismäärä ylsi alkuvuonna reiluun 8380 kappaleeseen, mikä oli reilu 3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-heinäkuussa. Yhteensä käytettyjä kerros- , rivi- ja omakotitaloja välitettiin tammi-heinäkuussa yhteensä noin 33980 kappaletta.

Mitä tapahtui heinäkuussa?

Kuukausitarkastelussa heinäkuun asuntokauppa näytti kasvulukuja sekä vanhojen että uusien asuntojen osalta.

Välitettyjen käytettyjen asuntojen osalta heinäkuun 2017 kauppa ponnisti 2,5 prosenttia plussalle edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Kauppavolyymiltään tärkeimmän asuntotyypin eli käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppa kasvoi yli 5,5 prosenttia viime vuoden heinäkuusta. Sekä rivi- että omakotitalokauppa olivat sen sijaan vajaan prosentin miinuksella. Yhteensä vanhojen kerros- , rivi- ja omakotitaloasuntojen kauppoja kirjattiin KVKL:n palveluun heinäkuun osalta yhteensä 4750 kappaletta.

Uusien kerrostaloasuntojen puolella heinäkuun kauppatahti oli reilun neljänneksen parempi kuin vuoden 2016 heinäkuussa. Myös uusien omakotitalojen kaupassa kirjattiin selvä kauppamäärän kasvu. Sen sijaan uusien rivitaloasuntojen kaupassa nähtiin heinäkuussa miinusmerkkistä kehitystä: uusien rivitaloasuntojen kauppa laski yhteensä lähes 8 prosenttia edellisvuoden heinäkuuhun nähden.

Tässä kerrotut tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valtakunnalliseen KVKL-HSP –kauppatietopalveluun. Tiedot ovat epävirallisia ja voivat tarkentua/muuttua laskennan täydentyessä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti