Uusi opas kokoaa taloyhtiöille vinkit energiaviisauteen

Kuva: Bigstock

Taloyhtiöissä kasvaa kiinnostus kustannussäästöihin kehittämällä energiatehokkuutta ja samalla vähentämällä rakennusten ilmastovaikutuksia. Ratkaisuja on tarjolla runsaasti, mutta tieto on hajallaan. Uusi Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -opas kokoaa vinkit energiatehokkuuden kehittämiseen käteväksi muistilistaksi. Se tuo yhteen erilaiset toimenpiteet ja kannustaa taloyhtiöitä etsimään oikean ratkaisun yhteistyössä ammattilaisten kanssa.  Maksuton julkaisu on osa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanketta.

Taloyhtiöiden hoitokuluista noin kolmannes kuluu energia- ja vesikustannuksiin. Hoitokuluissa on mahdollista säästää energiatehokkuutta kehittämällä niin uusissa kuin vanhoissakin taloyhtiöissä. Jokainen taloyhtiö on kuitenkin omanlaisensa kokonaisuus, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole monistettavissa kaikille.

Oppaan sisältämä vinkkilista toimii taloyhtiöissä keskustelun pohjana taloyhtiön ja sen palveluntarjoajien, kuten isännöinnin tai huoltoyhtiön välillä. Toimenpiteet on järjestetty muistilistaan jatkuvan kehittämisen -mallin mukaan: Ensin selvitetään esimerkiksi taloyhtiön lähtötilanne ja energiankulutus, seuraavaksi säädetään olemassa oleva talotekniikka toimimaan energiatehokkaasti ja lopuksi selvitetään mahdollisuudet investoinneille, kuten lämpöpumpuille.

Julkaisuun on koottu vinkit myös energia-asioista viestimiseen taloyhtiöissä. Lisäksi se kannustaa viemään energiatehokkuuden kehittämisen osaksi taloyhtiön muuta suunnitelmallista kiinteistönpitoa.

Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -oppaan on koonnut Green Building Council Finland yhdessä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) asiantuntijoiden kanssa. Julkaisu on osa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanketta, jonka tavoitteena on vähentää taloyhtiöiden energiankulutusta ja ilmastopäästöjä.

Lataa uusi Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -opas (PDF) tästä.

Hanke on julkaissut aiemmin tänä vuonna myös taloyhtiöille suunnatut oppaat:

Näin valjastat mittaustiedon säästämään rahaa ja energiaa

Taloyhtiön dataopas

Taloyhtiön tietosuoja pähkinänkuoressa -GDPR-opas

Sekä Ilmastoviisaat palvelut taloyhtiöissä -markkinaselvityksen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti