Uusi hissiturvallisuuslaki astui voimaan

Uusi hissiturvallisuuslaki panee täytäntöön EU:n hissejä ja hissien turvakomponentteja koskevan direktiivin ja korvaa aiemmin sähköturvallisuuslaissa olleen hissejä koskevan säätelyn. Taloyhtiöiden kannalta merkittävin muutos on hissin ensimmäisen tarkastuksen aikaistuminen ja pätevyysvaatimusluokkien karsinta.

– Hissien ensimmäinen määräaikaistarkastus tulee tehdä kahden vuoden kuluessa käyttöönotosta, kun aikaraja oli aikaisemmin neljä vuotta. Sen jälkeen tarkastukset tehdään entiseen tapaan kahden vuoden välein, sanoo lakimies Kaisu Terkki Kiinteistöliitosta.

Viat ja puutteet huomioidaan jo takuuaikana

Ensitarkastuksen aikaistuessa hissin mahdolliset viat ja puutteet huomataan jo takuuajan kuluessa. Tämä on hyvä asia taloyhtiön kannalta. Määräaikaistarkastuksen suorittamisesta huolehtiminen kuuluu hissin haltijalle.

Hissin määräaikaistarkastuksen suorittaa valtuutettu laitos. Hissiturvallisuusviranomainen hyväksyy hakemuksesta valtuutetun laitoksen, valtuutetun tarkastajan ja pätevyydenarviointilaitoksen varmistuttuaan, että hyväksymisen edellytykset täyttyvät.

Myös hissitöiden pätevyyskäytäntö muuttuu uuden lain myötä. Hissipätevyys 1- ja 2 -luokat korvataan yhdellä pätevyydellä, joka oikeuttaa toimimaan hissitöiden johtajana hissien huolto-, korjaus- ja muutostöissä mukaan lukien tarvittavat sähkötyöt.

Vuosittain vanhoihin asuinkerrostaloihin jälkiasennetaan 220 – 250 hissiä. Vanhoja hissejä on modernisoitu vuosittain 300 – 400 kappaletta. Tämän lisäksi tulevat ne hissien modernisoinnit, joissa vanhaan kuiluun asennetaan uusi hissi.

Uusi hissiturvallisuuslaki tuli voimaan 1.1.2017.

Lue hissiturvallisuuslaki (1134/2016) Finlex-palvelusta

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti