Uudet asunnot markkinoilla kuskin paikalla – aliarvostetut käytetyt rivitaloasunnot hyviä ostovaihtoehtoja

Kuvituskuva

Uusien asuntojen kauppa toimi Suomen asuntokaupan veturina myös huhtikuussa. Käytettyjen asuntojen kaupassa otettiin huhtikuussa happea, kun tänä vuonna huhtikuulle osunut pääsiäisen tienoo rauhoitti osaltaan kaupankäyntiä edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Erityisesti uudisasuntokauppa on ollut tammi-huhtikuussa vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa ovat löytäneet uudet kerrostaloasunnot. ”Uudisasuntokauppa on asuntokaupassa tällä hetkellä tukevasti kuskin paikalla”, kiteyttää tilanteen KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Uusien asuntojen kauppa on käynyt nousujohteisena alkuvuonna 2017. Asetelma oli sama myös huhtikuussa. Uusien asuntojen kauppa on lyönyt edellisvuoden tason useilla kymmenillä prosenteilla myös KVKL:n kauppatilastoissa. Välitettyjen käytettyjen asuntojen puolella huhtikuun 2017 kauppamäärissä kirjattiin historiaan vaihteeksi selvästi miinusmerkkinen kuukausi edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna.

Käytettyjä kerrostaloasuntoja on välitetty tammi-huhtikuussa 2017 yhteensä yli 10100 kappaletta, mikä oli reilut 2 prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 vastaavana ajankohtana. Käytettyjä omakotitaloja on tammi-huhtikuussa 2017 välitetty yhteensä 3800 kappaletta, mikä on 0,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntotyypeistä heikoimmin on käynyt rivitalokauppa. Rivitalokauppojen kokonaismäärä nousi 4533 kappaleeseen, mutta rivitaloasuntoja välitettiin 110 kappaletta eli 2,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa. ”Kun etenkin pieniä kerrostaloasuntoja kysytään tällä hetkellä vahvasti on rivitaloasuminen jäänyt hieman katveeseen. Se on tällä hetkellä aliarvostettu asumismuoto. Tämä näkyy myös asuntotyypin yleisessä hintatasossa. Aliarvostuksen takia rivitaloasunnoista on mahdollista tehdä hyviä kauppoja”, KVKL:n Malila arvioi.

Asuntojen myyntiajat olivat huhtikuussa pääkaupunkiseudulla lyhentymään päin: pääkaupunkiseudulla ne lyhentyivät vuodentakaisen huhtikuun 64 vuorokaudesta 56 vuorokauteen. Koko valtakunnan tasolla asuntojen keskimääräinen myyntiaika sen sijaan pysyi huhtikuussa 76 vuorokaudessa, joka oli sama kuin vuotta aiemmin.

”Asuntokaupan isossa kuvassa asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet vuodesta 2010 suurimmissa kaupungeissa. Asunnon ostajien harkinta ja selvitettävien asioiden määrä asuntokaupassa on ollut 2010-luvulla lisääntymään päin. Asunnon kaupaksi saaminen vie tilastojen mukaan keskimäärin entistä pidempään, vaikka markkinoilla on toki myös todella nopeasti myytäviä kohteita”, luonnehti myyntiaikojen tilannetta KVKL:n Jukka Malila.

Tässä kerrotut tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valtakunnalliseen KVKL-HSP –kauppatietopalveluun. Tiedot voivat jonkin verran tarkentua/muuttua laskennan täydentyessä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti