Uudehkot omakotitalot viedään käsistä

Kuva: Shuttlestock

Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoo, että asuntomarkkinan tarjonta ei tyydytä tällä hetkellä vaurastuvan keskiluokan tarpeita . Alle 250 000 euron asunnoissa tarjontaa on lähes entiseen tapaan, mutta yli 250 000 euron asunnoissa valikoima on pudonnut dramaattisesti.

-Tämänhetkinen ja lähitulevaisuuden kysyntää kohdistuvat eniten hyvätuloisten haluamiin, yli 250 000 euron asuntoihin. Liikkeellä ovat he, joihin korona-ajan taloudelliset haitat eivät ole henkilökohtaisesti kohdistuneet. Kun koronasta eniten kärsineiden taloudellinen tilanne selkiytyy, voidaan nähdä isoakin aktivoitumista myös edullisemmissa asuntotyypeissä, mutta se aika ei ole vielä, arvioi Kyhälä.

Kiinteistömaailman uusi asuntojen hintaennuste vuosille 2021 – 2023 on noussut viime syksystä 0,3 prosenttiyksikköä 1,3 % kasvuun. Tekoälymallinnus ennakoi Helsinkiin nyt jopa 4,2 % kasvua seuraavalle kolmevuotisjaksolle, ja Turkuun ja Tampereellekin selvästi yli 3 % kasvua.

Kiinteistömaailman data-analyytikko Tony Korkalan mukaan ennuste nostaa esiin useita viime syksystä vahvistuneita postinumeroalueita.

-Hinnankehitysnäkymät ovat yhä voimakkaammin erilaistuvat eri postinumeroalueilla, eri asuntotyypeissä ja eri vuosikymmenillä rakennetuissa asunnoissa, Korkala sanoo.

Kiinteistömaailman 54. puolivuosittain barometri koostuu nyt teknologiatalo eCraftin kehittämästä tekoälypohjaisesta hintaennusteesta vuoteen 2023 asti sekä 354 Kiinteistömaailman välitysammattilaisen arvioista alkavan kesäkauden asunto- ja kiinteistökaupassa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti