Uskaltaako asunnon vuokrata luottotietomerkinnöistä huolimatta?

Maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvaa koko ajan, ja niitä löytyy yhä useammalta vuokra-asunnon hakijalta, ja vuokranantajat joutuvat pohtimaan miten suhtautua niihin. Osa asunnon hakijoista kertoo merkinnöistään avoimesti, osa välttelee henkilötunnuksensa antamista ja osa kieltää merkinnät, mutta kaikki vakuuttavat, että vuokrien maksussa ei tule olemaan mitään ongelmaa.

Ennen vuokrasuhteen sopimista vuokranantajan kannattaa tarkistaa tai tarkistuttaa vuokralaisehdokkaan mahdolliset luottotietomerkinnät. Luottotietorekisteristä löytyy velkojan nimi, velan suuruus ja velan voimassaoloaika. Tietojen tarkistaminen kannattaa tehdä aina, sillä herttaisimmaltakin opiskelijatytöltä tai leskirouvalta niitä löytyy yhä useammin.

Mikäli vuokralaisehdokkaalta löytyy merkintöjä luottotiedoissaan, kannattaa katsoa merkintöjä tarkemmin, ja tiedustella hakijalta syytä ongelmiin. Joskus ex-puoliso on aiheuttanut ongelmat, ja nyt parisuhteen kariuduttua ehdokkaan elämä astuu uusille raiteille ja tilanne korjaantuu vähitellen. Taustalla voi olla myös yrityksen konkurssi, epäonnistunut asunnon vaihto, sairaus tai muut ongelmat, joiden syynä ei ole huolimattomuus tai kyvyttömyys hoitaa raha-asioita. Luottotietorekisteristä voi löytyä myös tieto määrätystä edunvalvojasta tai omaehtoinen luottokielto, jonka hakija on itse halunnut mahdollisen identiteettivarkauden tms. vuoksi. Vuokralaisehdokkaalta voi myös kysyä saako ottaa yhteyttä hänen nykyiseen vuokranantajaansa.

Huolestuttavia merkintöjä ovat lukuisat kulutusluottomerkinnät, jotka sinänsä saattavat olla pieniä, mutta kun niitä on useita, se väistämättä kertoo, että laskujen maksuun suhtaudutaan kevyesti. Yksityishenkilön tai vuokratalon nimi perijänä kertoo useimmiten maksamattomista vuokrista. Ensimmäisen merkinnän tultua kynnys päästää lasku maksamattomana luottotietorekisteriin, on madaltunut. Vuokralaisehdokkaan vakuuttelu Kelan maksamasta varmasta vuokrasta, ei aina käy toteen, sillä tilanteiden muuttuessa maksu voi päättyä.

Toisaalta luottotietomerkintöjen ei tarvitse aina olla este vuokraukselle. Henkilö, jolla on merkintöjä voi osoittautua hyvin sitoutuneeksi ja pitkäaikaiseksi vuokralaiseksi, sillä asunnon vaihto ei ole helppoa, ja hän arvostaa vuokranantajan luottamusta ja haluaa myös osoittautua sen arvoiseksi.

Vuokranmaksun turvaksi kannattaa sopia isomman vakuuden, mutta lain mukaan se voi olla enintään 3kk vuokran suuruinen, ja laajemman turvan antaa henkilövakuus, jolle ei ole asetettu ylärajaa. Luotettavat vanhemmat nuoren takaajina ovat hyvä valinta. Koska takaaja on vastuussa kaikista vuokralaisen velvoitteista, hänen etunsa mukaista on myös seurata miten asuntoa hoidetaan. Takaajaa käytettäessä on kuitenkin hyvä pyytää vuokralaiselta lisäksi edes pieni rahavakuus.

Isoksi ongelmaksi jää kuitenkin usein se, että vakuutusyhtiöt eivät myönnä kotivakuutusta henkilölle, jolla on luottotietomerkintöjä. Vakuutuksen saattaa kuitenkin saada, jos on aiemmin hoitanut vakuutusyhtiön maksut hyvin. Jos siis vuokralaisehdokas esittää todisteen siitä, että hän saa kotivakuutuksen, on se jo melko hyvä suositus.

Asunnon vuokraus henkilöille, joilla on luottotietomerkintöjä, voi olla myös strateginen valinta. Koska maksuhäiriömerkintäisen on vaikeampi löytää asuntoa, se voi lisätä hänen halukkuutta maksaa korkeampaa vuokraa, mikä tietysti on perusteltua vuokranantajan isomman riskin vuoksi. Vuokranmaksua on luonnollisesti aina syytä seurata ajantasaisesti ja puuttua heti maksuviivästyksiin.

toimitusjohtaja Pirjo Timonen, OVV Asuntopalvelut Oy

Kirjoittaja paneutuu seuraavissa Kiinteistölehden verkkosivun artikkeleissa vuokrauksen käytännön tilanteisiin kuten asunnon kuntoon, siivoukseen ja vuokralaisen velvollisuuksiin, onnistuneeseen vuokrasuhteeseen, alivuokraukseen, jälleenvuokraukseen ja asunnon kesävuokraukseen sekä taloyhtiön hallintaan ottaman asunnon vuokraukseen.

OVV Asuntopalvelut on itsenäisistä yrittäjistä muodostuvan ketjun johtamisyhtiö, joka on osa Investors House -konsernia. OVV:n toimialana on yksityisten sijoitusasuntojen vuokravälitys ja hallinnointi, myynti sekä toimitilavälitys. OVV on toiminut vuodesta 1994. OVV toimittaa sivustoa www.vuokrakas.com, mistä löytyy runsaasti tietoa asuntosijoittamiseen ja vuokraukseen.

Helsinki – Hyvinkää – Joensuu – Jyväskylä – Kuopio – Lahti – Oulu – Pori – Rauma – Tampere – Turku

www.ovv.com, www.vuokrakas.com

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti