Unelmatyö viemärialan yrityksessä

Kun suomalainen Katja Lindy ylioppilaaksi päästyään hakeutui au-pairiksi Ranskaan, ei hänen mieleensä juolahtanutkaan, että hän tulevaisuudessa markkinoisi suomalaista viemäriosaamista maailmalla ylpeänä ja innoissaan. Työ Picote-yhtiöissä on kuljettanut häntä eri mantereille ja hän on ollut perustamassa yrityksiä Yhdysvaltoihin ja Englantiin, ja syksyllä 2021 oli vuorossa yrityksen perustaminen Itävaltaan.

Opiskeluvuosien jälkeen Katja muutti Yhdysvaltoihin ja suoritti ensin BA-tutkinnon markkinointiviestinnässä ja myöhemmin MBA:n kansainvälisessä busineksessä. Ensimmäiset työpaikat olivat mm. mainostoimistossa ja Microsoftilla.

– Vuonna 2008 aloitin markkinointipäällikön työt ystävieni Jutta Ehder-Lokkisen ja keksijä Mika Lokkisen perustamassa Picotessa. Olimme tuolloin muuttaneet perheeni kanssa Englantiin. Tein töitä sieltä käsin markkinoimalla Etelä-Suomen kiinteistöjen omistajille Picoten viemärisaneerauspalveluita. Myöhemmin markkinoimme Picoten kehittämiä viemäreiden saneerausta ja sukitusta helpottavia työkaluja myös kansainvälisille urakoitsijoille, muistelee toimitusjohtaja Katja Lindy-Wilkinson.

Picote on reilussa vuosikymmenessä noussut maailmanlaajuisestikin edelläkävijäksi viemäreiden rakenteita rikkomattomien sukitustyökalujen kehittäjänä. Picote-yrityksillä on jo yli 250 kansainvälistä patenttia ja hyödyllisyysmallia putkistojen saneeraukseen ja työkaluihin. Tuotekehitysyksikkö on Oulussa, työkalut valmistetaan Porvoossa, jossa on myös koulutuskeskus. Picotella on erinomaiset lähtökohdat tuotekehitykseen, sillä yritys on urakoinut viemäriputkien saneerauksia perustamisestaan alkaen. Kun saneeraustyöhön ei ollut saatavissa sopivia tai toimivia työkaluja, oli kehitettävä omia tuot-teita, joilla työ saatiin laadukkaasti tehtyä. Ensimmäinen patentti haettiin jo vuonna 2009.

Picoten putkistojen saneeraukseen kehittämien työkalujen markkinointi aloitettiin aikoinaan nollasta. Toimivat ja laadukkaat työkalut kiinnostavat urakoitsijoita ympäri maailmaa ja suomalaista työtä on ollut ilo markkinoida. USA:sta on muodostunut tärkein markkina-alueemme työkalujemme ja laitteidemme osalta, iloitsee Katja Lindy-Wilkinson.

“Innovoinnin lähtökohtana on
oma osaamisemme.”

– Olemme itse urakoitsija, joten innovoinnin lähtökohtana on ollut oma osaamisemme. Haluamme tehdä asiat hyvin ja panostamme kaikessa palveluun ja laatuun. Meillä on valtavasti erinomaisia työntekijöitä, joilta tulee hyviä parannusehdotuksia, joten kehitämme uusia työkaluja jatkuvasti. Tavoitteena on ollut alusta saakka helpottaa omien työntekijöittemme työtä, parantaa työn laatua ja työturvallisuutta sekä alentaa kustannuksia. Tällaisia työkaluja haluavat muutkin urakoitsijat ympäri maailmaa, kertoo nykyisin jälleen Yhdysvalloissa asuva Katja tyytyväisenä.

Aloitus maailmalla nollasta

Picoten saksalainen yhteistyökumppani oli havainnut heti uusien työkalujen toimivuuden ja ehdotti, että niitä pitäisi markkinoida muillekin. Ensimmäinen Picoten iso kansainvälinen esiintyminen oli Saksassa alan messuilla vuonna 2012 ja jo seuraavana vuonna oli vuorossa messut USA:ssa. Kansainvälisen brändin systemaattinen rakentaminen oli alkanut.

– Muistan, kuinka aivan alussa pakkasimme Englannissa työkaluja matkalaukkuun ja matkustimme junalla Pohjois-Englantiin esittelemään silloin vielä tuntemattomia suomalaisia viemärialan inno-vaatioita. Asiakkaat kiinnostuivat toimivista työkaluistamme ja pian perustimme yhtiön myös Yhdys-valtoihin. Vaikka maa koetaan haastavaksi, oli se minulle tavallaan kotimarkkina-aluetta, sillä olin opiskellut ja työskennellyt siellä. USA onkin nyt suurin markkina-alueemme, iloitsee Katja.

“Suomi on edelläkävijä kiinteistöjen sisällä
tapahtuvassa sukitusurakonnissa. Picote tuo
paljon asiakkaitaan Suomeen koulutuskeskukseensa
tutustumaan suomalaiseen osaamiseen
.”

Picote-yhtiöt työllistävät nyt noin 100 henkilöä Suomessa, USA:ssa, Englannissa ja Itävallassa. Jälleenmyyjiä on yli 60 ja määrä kasvaa koko ajan. Heitä varten on myös perustettu koulutuskeskukset sijainti-maihin. Teknistä tukea työkalujen oikeaan ja tehokkaaseen käyttöön annetaan kaikille sitä tarvitseville niin Suomessa kuin ulkomailla.

Suomi on edelläkävijä kiinteistöjen sisällä tapahtuvassa sukitusurakonnissa. Picote tuo paljon asiakkaitaan tänne tutustumaan suomalaiseen osaamiseen.

– Kun asiakkaamme tulevat käymään Suomessa, hämmästyvät he sitä, kuinka prosessimaiseksi ja tehokkaaksi meillä modernit putkiremontit on kehitetty.

Syksyllä 2021 Picote laajensi toimintaansa myös kansainväliseen viemäriurakoitsijoiden konsultointipalveluun.

– Olemme kehittäneet alaa yli vuosikymmenen ja haluamme jakaa tätä osaamistamme myös muille alan yrityksille kertomalla heille, miten viemäreitä voidaan saneerata kustannustehokkaasti ja turvalli-sesti rakenteita rikkomatta. Töitä riittää kaikille, sillä viemäreiden saneeraus on globaalisti kehittyvä ja kasvava ala, muistuttaa Katja.

Teksti: Maija-Liisa Saksa

www.picotegroup.com/fi

 

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti