Tyhjät asunnot ja seisova vesi uhka käyttöveden puhtaudelle

Viemäri- ja käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Putkista irtoavat epäpuhtaudet voivat aiheuttaa tukoksia hanoihin, wc-istuimiin ja lämmönvaihtimiin. Haasteen käyttöveden puhtaudelle aiheuttavat myös kerrostaloissa tyhjillään olevat asunnot, joiden putkissa vesi seisoo, kirjoittaa TM Rakennusmaailma -lehti.

Kun käyttövesiputket alkavat tulla ikänsä päähän, niiden vuotoriski kasvaa ja veden laatu heikkenee. Viemäriputkien kunto voidaan selvittää kuvaamalla. Käyttövesiputket sen sijaan ovat tilavuudeltaan niin pieniä, ettei kuvaus yleensä ole mahdollinen.

Käyttövesiputkien ensimmäiset merkit huononevasta kunnosta ovat yleensä vuodot, veden maun muuttuminen sekä epäpuhtauksien aiheuttamat tukokset wc-istuimissa, hanoissa ja lämmönvaihtimissa. Kerrostaloissa tyhjillään olevien asuntojen putkissa seisova vesi puolestaan mahdollistaa bakteerien kasvun putkistossa.

Suurin osa Suomen rakennuskannasta on peräisin 1970-luvulta, ja niiden käyttövesiputkisto on tehty kupariputkista. Ikääntyessä putkien sisään kertyy patinaa, jota voi irrota veden joukkoon. Tällä hetkellä putkiremontteja tehdäänkin eniten juuri 70-luvulla rakennettuihin taloihin.

Putkiremonttia suunnitellessa on tärkeää muistaa myös käyttövesiputkien vaihtaminen. Ne kulkevat pääosin samoissa kuiluissa viemäriputkien kanssa, joten vaihto hoituu samalla, kun rakenteita avataan. Jos viemäriputket päätetään sukittaa, täytyy muistaa, että käyttövesiputket pitää ehkä kuitenkin vaihtaa, muuten niiden vuotoriski kasvaa, neuvoo Geberitin tuotepäällikkö Tapio Aaltonen artikkelissa.

Lue lisää täältä.

 

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti