Tutkimus kartoittaa rottaongelmia ja niiden torjuntaa

Kuva: Bigstockphoto

Tampereen yliopiston tohtori Nina V. Nygren aloittaa kartoittamaan rottaongelmien parissa toimivia tahoja tutkimuksessaan Rotat kuntalaisina.

Tutkimus on osa monitieteistä, rottapopulaatioiden tarkkaa kokoa selvittävää Urban Rats -projektia ja sen rahoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS.

Tutkimuksen taustalla on se, että rotista tiedetään vähän eikä niiden torjuntaa ole organisoitu järjestelmällisesti hallinnossa. Kaupunkirotat muun muassa pilaavat elintarvikkeita ja levittävät tauteja sekä aiheuttavat palovahinkojen vaaraa sähköjohtoja järsimällä.

Nygrenin mukaan eniten tietoa rottaongelmista on tuholaisten torjuntaa tekevillä yrityksillä sekä jäteautojen kuljettajilla, joiden tiedossa on katokset, joissa rottia esiintyy. Vaikka kiinteistöjen omistajilla on vastuu torjunnasta, ilmoittavat asukkaat rottaongelmista usein suoraan ympäristöviranomaisille. Näillä puolestaan ei ole tietoa rottien määristä tai niihin liittyvistä ajankohtaisista riskeistä eikä myöskään koordinaatiovastuuta rottaongelman torjunnasta.

Alustavien tutkimustulosten mukaan rottaongelmat ovat rottapopulaation koosta riippumatta pistemäisiä. Nygrenin mukaan parhaiden tulosten aikaansaamiseksi saman alueen taloyhtiöiden tulisi hoitaa rottien torjuntaa yhdessä.

Rottaongelman parissa toimivien tahojen selvitys toteutetaan kunnille lähetettävällä kyselylomakkeella ja toimijoiden kartoitus alkaa Helsingistä.

Lue lisää Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKSin sivuilta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti