Tulvasuojaus on kallista mutta kannattavaa

Vastuu tulvasuojauksen järjestämisestä on taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä. Rovaniemellä varaudutaan parhaillaan Kemijoen tulvimiseen, kirjoittaa Lapin Kansa (29.5.2020)

Kemijoen vieressä sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Rovaniemen kirkkoranta on rakennuttanut talon ja joen väliin vallin, ja paikalle on asennettu pumput pitämään tulvavesi poissa. Tulvasuojaukseen on käytetty rahaa yli 10 000 euroa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heidi Kouri pitää summaa pienenä verrattuna tulvan aiheuttamaan kuusilukuiseen laskuun.

Vastuu tulvasuojauksesta on sekä taloyhtiön hallituksella että isännöitsijällä, sanoo Kiinteistöliitto Lappi ry:n toiminnanjohtaja Seija Jordan artikkelissa. Hallituksen vastuu on aina vahvempi, mutta tulvariskistä on puhuttu paljon Lapissa ja se tiedostetaan. Isännöitsijän kuuluu vähintäänkin herätellä hallitusta toimimaan näin vakavassa asiassa, Jodan toteaa.

Rahoitus vastikepuskurista

Taloyhtiöllä tulisi olla kahden tai kolmen kuukauden vastikepuskuri tilillä tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen tulvasuojauslaskusta selviämiseen tai hallituksella pitää olla yhtiökokouksen antama mandaatti, joka sallii enintään kahden kuukauden ylimääräisen yhtiövastikkeen keräämisen osakkailta. Läheskään kaikissa lappilaisissa taloyhtiöissä ei tällaista mandaattia ole.

Ilman näitä keinoja tilanne voisi äityä hankalaksi, Jordan sanoo. Taloyhtiö joutuisi pyytämään tulvasuojauslaskuille maksuaikaa, ja asia pitäisi käsitellä taloyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Kokouksen kutsuminen koolle kestää vähintään kaksi viikkoa. Vahinkoja kärsineelle osakkaalle aika on pitkä. Lisäksi yhtiökokous ja ylimääräiset kulut tulevat usein ikävänä yllätyksenä osakkaille, Jordan muistuttaa.

Tulvasuojaus talkootyöllä

Tulvasuojaus on voidaan tehdä myös talkoina. Parhaimmillaan sillä on yhteishenkeä lujittava vaikutus, kun yhdessä suojataan kiinteistöä. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa talkoisiin, sillä ne ovat aina vapaaehtoisia, Jordan sanoo. Hän myös muistuttaa, että että esimerkiksi katonkorjaus ja sähkötyöt kannattaa jättää suosiolla ammattilaisille, joille mainitut työt kuuluvat.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti