Tulossa historiallisen vilkas asuntokevät

Kuvituskuva

Suomen Kiinteistönvälittäjien noin 1300 jäsenvälittäjän ennuste huhti-kesäkuun 2018 Suomen asuntomarkkinoista on yhtä valoisa kuin kevätaurinko.

Huolimatta selvästä kysynnän kasvun ennusteesta hintojen ei odoteta enää kipuavan kuin kaikkein kysytyimmissä asunnoissa. Hintojen ei myöskään odoteta laskevan paitsi huonokuntoisissa ja remontointia vaativissa taloissa tai taloyhtiöissä. Keskimääräinen kerros- ja rivitalojen hintojen nousuennuste seuraavalle vuosineljännekselle on noin 1%. Omakotitalojen keskimääräisten hintojen ennustetaan pysyvän ennallaan tai laskevan hiukan.

Kuluttajien luottamusindikaattorit ovat korkealla ja esimerkiksi hyväkuntoisten ja kohtuuhintaisten omakotitalojen kysynnän odotetaan olevan erityisen vilkasta pääkaupunkiseudun kehyskunnissa sekä Turun, Tampereen ja Oulun seudulla.

Minkä ikäisistä taloista asuntoja etsitään?

”Kysyimme jäsenvälittäjiltämme myös sitä, mikä nyt erityisesti kiinnostaa asunnonostajia. Kaikki hyväkuntoiset asunnot, jotka ovat valmistuneet aikaisintaan 90-luvulla, mieluiten 2000-luvulla, ovat kiinnostavimpia”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

”Asunnon ostajat ovat yhä haluttomampia aloittamaan suuret remontit hankkimassaan asunnossa tai pientalossa. Erityisesti lähestyvä putkiremontti vaikeuttaa asunnon oikean hinnan löytämistä myyjän ja ostajan välillä”, hän jatkaa.

Remontoitavien asuntojen ostamista hidastaa merkittävästi myös se, että remonttiin on hankala saada rahoitusta, kun ostajan käteisvarat menevät pankin edellyttämään omarahoitusosuuteen ja remonttilainaan tarvittavaa lisärahoitusta ei saa ilman omaa rahaa.

Ainoastaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella kysyntä on kovaa vanhoista kerrostaloasunnoista ja esimerkiksi noin 100-vuotiaat talot ovat erittäin haluttuja. Turun alueella erityispiirteenä ovat myös harvinaiset vanhat omakotitalot.

70-luvun talot ongelmallisia

Pien- ja rivitaloissa on erityisryhmä, joka on hankalin myydä myyjien toivomaan hintaan: 70-luvulla valmistuneet pientalot, joissa on esimerkiksi alapohjan rakenteessa aikakaudelle tyypillisiä erityispiirteitä, jotka voivat vaatia merkittäviä peruskorjauksia. 70-luvun nopeasti rakennettu kerrostalokanta lähestyy myös kovaa vauhtia putkiremonttivaihetta, jolloin asuntojen hinnat laskevat nopeastikin.

Varainsiirtoveron poistaminen helpottaisi työn perässä muuttamista

Varainsiirtoveron merkitys korostuu erityisesti niille, jotka haluavat muuttaa työn vuoksi kasvukeskuksiin, joissa asuntojen hinnat ovat korkeammat ja varainsiirtovero syö ison osan asunnonvaihtoon tarvittavasta käteisen määrästä.

Vuokra-asuntojen kysyntä

Vuokra-asuntojen kysyntä nousee koko maassa tasaisesti. Erityisesti pääkaupunkiseutu kehyskuntineen ja yllättäen myös Pohjois-Suomi ovat vuokralaisten kiinnostuksen kohteena.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti