Tulipalon syttyessä on alkusammutukseen syytä ryhtyä välittömästi. – Näin voit parantaa kodin paloturvallisuutta

Kuva: Ralf Ahlskog

Oman kodin paloturvallisuuden kohentamisessa tärkeintä on hankkia toimivat palovaroittimet ja alkusammutusvälineet. Suomen pelastusalan keskusjärjestö (Spek) suosittelee sijoittamaan varoittimet kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen, sillä näin tulee suojattua nukkujat ja reitti ulos. Minimi on yksi varoitin 60 neliömetriä kohden.

− Lähtökohdaksi kannattaa ottaa se, että ei mieti vain paljonko neliöitä on, vaan tarkastelee kotia laitteiden mahdollisen syttymisen kannalta. Myös siellä, missä on paljon sähkölaitteita, on palovaroitinkin paikallaan, sillä sähkölaitteet ovat yksi yleinen huoneistopalojen syttymissyy, Spekin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino sanoo.

Varoittimien toimivuus tulisi tarkastaa kuukausittain.

Sammutuspeitteet ja käsisammuttimet tulisi sijoittaa helposti saataville

− Sammutuspeite on hyvä joka kodin väline esimerkiksi keittiön läheisyyteen. Sillä saa vaikkapa kattilasta leimahtaneen rasvapalon sammumaan, jos kattilan kansi ei riitä.

Lisäksi Leino painottaa, että liettä tulisi aina käyttää valvotusti.

Nestesammuttimella voi sammuttaa muun muassa sähköpalot. Leinon mukaan se on myös hyvä apu palossa, jonka sammuttamiseen peite ei riitä.

Käsisammutinta ei jokaisessa kodissa ole, ja syyksi Leino arvelee hieman kalliimpaa hintaa.

− Lisäksi ihmiset voivat hieman jännittää osaavatko he käyttää sammutinta, sillä se on hieman peitettä teknisempi laite. Erona on esimerkiksi se, että käsisammuttimella ei mennä yhtä lähelle liekkejä kuin peitteellä.

Jos asunnoissa syttyy tulipalo, on alkusammutukseen syytä ryhtyä välittömästi

Leino korostaa, että alkusammutuksessa on kyse palon ensihetkistä eli muutamista minuuteista. Jos omat sammutustoimenpiteet eivät onnistu, huoneisto alkaa täyttyä savulla, näkyvyys katoaa ja ilmaan leviää myrkyllistä savua.

− Jos tilannetta ei saa haltuun ja on sellainen tunne, että pärjäänköhän tässä tilanteessa, pitää huolehtia omasta turvallisuudesta ja lähteä ulos turvaan. Jos oven kautta ei voi poistua, pitäisi olla mietittynä vaihtoehtoinen reitti kuten ikkuna tai parveke.

Turvallisuutta parantaa, jos tuntee poistumisreitit ja vaihtoehtoiset reitit tulipalotilanteessa. Kaikki varmaan osaavat käyttää ulko-ovea, mutta jos oven kautta ei voi poistua, pitäisi olla mietittynä vaihtoehtoinen reitti, kuten ikkuna tai parveke.

− Pientaloissa voi siirtyä tikkaita pitkin turvaan. Kerrostalossa ei haluta, että ihmiset alkavat kavuta 15 metristä tikkaita pitkin alas. Siinä tilanteessa on ihan sallittua odottaa esimerkiksi parvekkeella pelastuslaitosta.

Lisäksi kannattaa tutustua etukäteen taloyhtiön pelastussuunnitelmaan, josta selviää esimerkiksi kokoontumispaikat.

Tulipalon aiheuttamista vahingoista korvausta voi saada kotivakuutuksesta, jonka hankkiminen on asukkaan vastuulla. Varsinaisen rakennuksen rakenteet, kuten hissit, seinät ja katot, kuuluvat taloyhtiön kontolla olevaan kiinteistövakuutukseen.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti