Tukes muistuttaa sähköautojen latausturvallisuudesta

Kuva: Bigstockphoto

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että ennen sähköauton lataamista tulisi aina varmistaa käytetyn pistorasian soveltuvuus, sillä kaikki pistorasiat eivät kestä jatkuvaa ja toistuvaa korkeaa kuormitusta.

Turvallisinta lataaminen on varsinaisella latausasemalla. Koteihin suositellaan asennettavaksi erityisiä latausasemia, joissa sähköauton voi ladata voimavirtaliitännästä. Latausaseman myötä myös sähkönkulutusta voi seurata paremmin.

Pahimmillaan sähköauton lataaminen siihen soveltumattomasta pistorasiasta voi aiheuttaa tulipalon. Tavallisia kotien maadoitettuja pistorasioita ei ole suunniteltu kestämään jatkuvaa korkeaa kuormitusta, ja erityisesti huonommassa kunnossa olevat pistorasiat voivat ylikuumentua vaarallisesti. Jos sähköautoa ladataan tilapäisesti tällaisesta pistorasiasta matkalatauskaapelilla, on ehdottomasti varmistuttava, että pistorasia on hyvässä kunnossa.

Lue Tukesin mediatiedote.

2 kommenttia

 • Jiri Räsänen Reply

  22.5.2019 at 11:52

  Tukesin tiedotteesta voisi saada sellaisen kuvan, että kaikki suko-pistokkeet ovat epäkelpoja lataamista varten. Näinhän ei ole, eikä Tukeskaan ole näin sanonut. Se mikä tuossa tiedotteessa jää mainitsematta on, että ns. High Load Profiilin suko-liittimillä varustetut latauspisteet, jotka on testattu kestämään jatkuvaa 16A virtaa ovat myös turvallinen ja hyvä vaihtoehto. Yleensä myös kertaluokkaa edullisempi kuin Type2 Mode3 latausaseman erillinen rakentaminen.

 • Tuomo Noukkala Reply

  23.5.2019 at 09:44

  TUKES: tarkastukset???
  Onko todella niin että hyväksytyissä pistorasioissa on nimelliskuorman jatkuva käyttö vaarallista???
  Mistä saa listan niistä pistokkeista jotka eivät kestäkkään jatkuvaa nimelliskuormaa? Miksi annettu korkea kuormitusarvo vaikka ei kestä sitä. On muitakin kuormituksia kuin autojen lataus jossa käytetään nimellisvirtoja tai ainakin lähes max virroilla!!!
  Mikä virka tarkastuksilla /hyväksynnöillä jos tilanne tällainen

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti