TS: Tutkija varoittaa huoneistotietojärjestelmän riskeistä

Aalto-yliopiston tutkija Kari Hiekkanen varoittaa Turun Sanomissa huoneistotietojärjestelmään liittyvistä tietosuojariskeistä.

Hiekkasen mukaan järjestelmän suurin tietoturvariski on osakkeenomistajien henkilötietojen päätyminen vääriin käsiin ja rekisteröityjen joutuminen tätä kautta identiteettivarkauden kohteiksi. Hän näkee suurimpana riskinä palvelun ylläpitäjän ajattelemattomuuden ja viittaa joulukuussa 2018 tapahtuneeseen henkilötietovuotoon Trafin tietopalvelusta. Julkisen hallinnon palveluihin kohdistuu jatkuvasti palvelunestohyökkäyksiä.

Maa- ja metsätalousministeriön tietohallintojohtaja Antti Vertanen puolestaan toppuuttelee tietoturvaan liittyviä huolia. Hänen mukaansa huoneistotietojärjestelmän rakenne on yhtä vaativa kuin pankeissa ja omistustietojen digitoinnista on jo 30 vuoden kokemus kiinteistötietojen puolelta.

Ylijohtaja Pentti Lähteenojan mukaan kiinteistötietojärjestelmässä ei ole koskaan ollut vakavia tietoturvaongelmia ja pitääkin sähköistä järjestelmää paperisia osakekirjoja turvallisempana. Hän kertoo, että vuosittain katoaa yli 700 osakehuoneiston osakekirjaa ja omistustietojen siirtymisestä huoneistotietojärjestelmään hyötyvät ainakin perilliset, taloyhtiöt, pankit ja asukkaat.

Lue lisää Turun Sanomista 12.11.2019, s. 9.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti