Toukat avuksi biojätteen hyödyntämiseen

Kuva: Bigstockphoto

VTT ja Luonnonvarakeskus tutkivat mustasotilaskärpästen ja jauhomatojen toukkien valjastamista kiertotalouskäyttöön, kertoo Hämeen Sanomat.

Toukkien avulla voidaan muuttaa kilo hyvälaatuista ruokajätettä kahdessa viikossa 300 grammaksi toukkia ja 300 grammaksi kompostia. Toukista 40 prosenttia on proteiinia ja 40 prosenttia rasvaa ja toukkien käsittely tuottaa vain 30 prosenttia kompostoinnin tuottamasta hiilidioksidista.

Toukkien ruoaksi kelpaavat lanta, puhdistamoliete, hävikkiruoka, sellu ja jauhomadolle jopa muovit. Toukat myös hajottavat tiettyjä viruksia, bakteereita ja lääkejäämiä.

EU:n alueella muun muassa mustasotilaskärpästen toukkien käyttö ihmisravinnoksi on sallittu, mutta vain silloin, kun niitä on ruokittu rehukelpoisiksi todistetuilla aineilla. Tämän johdosta niiden sisältämä proteiini ja rasvat joudutaan useimmiten hyödyntämään muussa käytössä, esimerkiksi lannoitteina tai voiteluaineiden raaka-aineina.

Mustasotilaskärpänen on jauhomatoa houkuttelevampi käyttöön Suomessa, koska se ei pystyisi karatessaan lisääntymään Suomen luonnossa.

Lue lisää Hämeen Sanomien artikkelista.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti