Toksisuustesteillä ei voi arvioida sisäilman haitallisuutta

Kuvituskuva

Työterveyslaitoksen, THL:n ja Itä-Suomen yliopiston asiantuntijoiden Duodecim-lehteen kirjoittaman artikkelin mukaan sisäilmaoireiden selvittämiseen ja arviointiin ratkaisuksi esitetyt toksisuustestit eivät sovellu sisäilmahaittojen arviointiin.

Asiantuntijoiden mukaan sisäilmasairaudet ja -oireet ovat liian moninaisia, jotta niitä voisi tehokkaasti arvioida toksisuustesteillä. Testaukseen käytetyt näytemateriaalit eivät vastaa altistumiseen vaikuttavaa kokonaisuutta, eikä yksittäisten tekijöiden vaikutusta pystytä luotettavasti arvioimaan.

Toksisuustestit soveltuvat asiantuntijoiden mukaan lääkeaineiden haittavaikutusten tutkimiseen, mutta sisäilma on hyvin monimutkainen sekoitus ulko- ja sisälähteistä peräisin olevia kaasuja ja hiukkasia sekä sisäilmaston fysikaalisia tekijöitä, kuten lämpötilaa ja ilmankosteutta.

Dosentti Kati Huttusen mukaan testien tulosten perusteella tehtävien virheellisten johtopäätösten riski on suuri ja vahingot voivat kasvaa suuriksi väärien toimenpiteiden myötä.

Lue lisää Duodecimin artikkelista ja THL:n uutisesta.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti