Toimivat nettiyhteydet sujuvan etätyön edellytys

Kuva: Bigstock

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin keräämien tietojen mukaan vuoden 2020 lopussa kiinteä, latausnopeudeltaan 100 megainen laajakaistayhteys oli saatavilla 65 %:iin suomalaisista kotitalouksista. Kesämökeistä vain murto-osalla oli mahdollista hankkia vastaava laajakaistayhteys. Mobiiliverkoissa 100 megan yhteys kattaa jopa 93 % suomalaisista kotitalouksista. Kesämökkien osalta vastaava luku on 43 %. Etätyöskentelyn, etäyhteydenpidon ja muiden verkkopalveluiden monipuolistuessa on laajakaistaverkkojen kyettävä vastaamaan kasvavaan tiedonsiirtotarpeeseen niin kaupungeissa kuin niiden ulkopuolella.

Keväällä 2020 kuluttajista 38 % tarvitsi nettiyhteyttä etätöihin ja 27 % etäopiskeluun. Työikäisistä kuluttajista noin puolet tarvitsi nettiyhteyttä työntekoon ainakin viikoittain, monet varmasti lähes päivittäin.

Netinkäytön sujuvuuteen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka nopea yhteys on käytössä – nopeammalla yhteydellä nettisivujen koko sisältö latautuu vauhdikkaammin, videot puskuroituvat ripeästi ja useampaa laitetta voi käyttää ongelmitta samanaikaisesti.

-Käyttövarmalla 100 megan liittymällä selviää pääsääntöisesti erittäin hyvin useimpien töiden ja vapaa-ajan toimien kanssa. Toiselle riittää mainiosti vähäisempikin nopeus, toisaalta taas monihenkinen perhe voi huomata nopeammankin liittymän tökkivän, jos nettiä tarvitaan yhtäaikaisesti useamman henkilön käyttöön, tiivistää erityisasiantuntija Elina Pallas.

Vähintään 100-megainen kiinteä laajakaista toteutetaan yleisimmin valokuidun tai kaapelimodeemiyhteyden avulla. Kiinteän laajakaistan etuna on toimintavarmuus: sen paremmin sää, maastoesteet kuin verkon ruuhkautuminen eivät juuri vaikuta netin toimivuuteen. Suomessa suosittuja ovat myös mobiililaajakaistat. Mobiilikäytön heikkoutena on  kiinteää verkkoa matalampi käyttövarmuus: luvattu nopeus on tarjolla vain ideaalitilanteessa, jossa verkon muu kuormitus on vähäistä tukiaseman kapasiteettiin nähden. Tositilanteessa käyttäjiä saattaa ruuhka-aikaan olla kapasiteettia enemmän, jolloin nopeudet laskevat ja tiedonsiirto alkaa tökkiä. Mobiililaajakaistan etuna on liikuteltavuus. Nettiyhteys kulkee mukana työ- ja vapaa-ajan matkoilla. Noin puolella suomalaisista onkin käytössään sekä kiinteä- että mobiililaajakaistaliittymä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti