Jään sulatukseen on käytetty perinteisesti tiesuolaa (natriumkloridi eli ruokasuola) ja teknistä ureaa. Nykyään tarjolla on edellä mainittuja ekologisempia, ympäristölle ja pohjavesille ystävällisempiä aineita. Jäänsulatusaineiden lisäksi myynnissä on toki myös perinteistä hiekoitussepeliä ja -mursketta monen kokoisissa säkeissä ja ämpäreissä.
Isoille alueille ja paksulle jäälle paras sekä edullisin vaihtoehto on hiekoitussepeli tai -murske. Jäänsulatusaineet sopivat parhaiten pienille alueille, esimerkiksi portaisiin tai asfalttipoluille, joissa ei ole senttien paksuista jäätä.
Aineilla annostelusta on vaikea antaa tarkkoja ohjeita. Pieni annostus karhentaa pinnan, suuri annostus porautuu jään läpi ja irrottaa jääkerroksen, jolloin se on helpompi poistaa.
Kekkilä ilmoittaa, että sen 2,5 litran pakkaus riittää 65 neliömetrille. GranLux Jäänmurtajan kahdeksan litran pakkauksen ilmoitetaan riittävän 36 neliölle.
Jäänsulatusaineiden käyttöohjeet kannattaa lukea tarkasti. Monissa natriumkloridia eli suolaa sisältävissä pakkauksissa varoitetaan kylvämästä sulatusainetta betonille, sillä se voi vahingoittaa betonia, varsinkin huonolaatuista ja huokoista. Ohjeissa kehotetaan harjaamaan vedeksi sulatettu jää heti pois betonilta.
Mikä on ympäristöystävällistä ja edullista?
Perinteisen tiesuolan (natriumkloridi eli ruokasuola) käyttöä teiden sulatukseen on vähennetty, koska se pilaa pohjavesiä ja aiheuttaa autojen ja metallisten vesiputkistojen korroosiota eli ruostumista.
Perinteisen tiesuolan asemesta jäänsulatuksessa voidaan käyttää esimerkiksi muita kloridisuoloja (kalsiumkloridi tai magnesiumkloridi) tai orgaanisia suoloja, kuten muurahaishapon ja etikkahapon suolat., esimerkiksi kaliumformiaatti, natriumformiaatti, kaliumasetaatti ja kalsiummagnesiumasetaatti.
Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksissa kaliumformiaatti osoittautui parhaaksi vaihtoehtoiseksi liukkaudentorjuntakemikaaliksi. Formiaatti hajoaa maaperässä vedeksi ja hiilidioksidiksi ja ehtii pääosin hajota ennen pohjavesiin tai pintavesiin päätymistä.
Kaliumformiaatti ei sisällä pohjavesihaittoja aiheuttavaa kloridia. Kaliumformiaatin aiheuttama raskasmetallien liukeneminen veteen oli tutkimuksessa vähäisempää kuin kloridisuolojen aiheuttama raskasmetallien liukeneminen. Formiaatin käyttöä varsinkin teiden sulatukseen estää kallis hinta suolaan verrattuna.
Kaliumasetaatti puolestaan on tuttu lentokentiltä. Se tehoaa muutamassa minuutissa, eikä sulanut jää tai lumi jäädy uudestaan.
Biohajoavat jäänsulatusaineet ovat yleensä muutaman kilon tai litran purkeissa, ja aineilla on moninkertainen hinta natriumkloridiin verrattuna. Esimerkiksi Kekkilä Jääsula (natriumformiaatti) myydään 2,5 litran sirotinpakkauksessa, joka maksaa 4,90 euroa eli pari euroa litralta. Bilteman sulatussuolan (natriumkloridi) 10 kilon säkki maksaa myös 4,90 euroa eli kilohinta on 0,49 euroa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään