Tilastokeskus uudisti vuokratilastonsa

Kuva: Shutterstock

Tilastokeskus on uudistanut asuntojen vuokrat -tilastoa koskevan aineistonsa keruun. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokratason nousu on uudistetun aineiston perusteella ollut aiemmin havaittua maltillisempaa.

Uudistetussa tilastossa käytetään Kansaneläkelaitoksen asumistukirekisteriä sekä vuokrataloyhtiöiden vuokra-asuntotietoja. Havaintopisteitä uudistetussa aineistossa on monikymmenkertainen määrä aiempaan verrattuna, esimerkiksi koko maan vuoden 2018 tilasto perustuu uuden laskentatavan mukaan vajaaseen 450 tuhanteen havaintoon, kun vanhassa laskentatavassa käytettiin 8 500 havaintoa. Indeksien perusvuosi on myös vaihdettu, vanhan tilastointitavan vuodesta 2010 uuden tilastointitavan vuoteen 2015.

Asuntojen vuokraindekseistä on laskettu uuden laskentatavan mukaiset tilastosarjat takautuvasti vuoteen 2015 saakka. Uusi ja vanha tilastointitapa eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Merkittävin havainto tilastointimuutoksen yhteydessä oli se, että vapaarahoitteisten asuntojen vuokratason nousu näyttää uuden tilastointitavan valossa merkittävästi luultua pienemmältä. Esimerkiksi vuonna 2018 vuokratason nousu oli koko maassa uuden tilastointitavan mukaan hieman yli prosentin, eli vain noin puolet vanhan tilastointitavan mukaisesta vuokratason noususta.

Lue lisää Tilastokeskuksen tiedotteesta asuntojen vuokratilastoa koskevan aineiston keräämistavan muutosta koskien.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää