Tilaa sähkötöiden tekijäksi vain pätevöity ammattilainen

Sähköviasta tai sähkölaitteen virheellisestä käytöstä aiheutuneissa rakennuspaloissa kuoli 11 henkilöä vuonna 2019, samoin vuonna 2018. Levin tapauksessa syynä oli laiton sähköasennus.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) tehdään vuosittain kymmeniä ilmoituksia ammattitaidottomasti ja vaarallisesti tehdyistä sähkötöistä. Laiton sähkötyö on sähköasennus, johon tekijällä ei ole ammattitaitoa ja oikeutta. Se voi myös tarkoittaa, että sähköasennuksen tekee eri yritys tai henkilö kuin sähkötyön tekijäksi on merkitty virallisiin tarkastuspöytäkirjoihin. Kyseisenlaisessa menettelyssä syyllistytään sähköturvallisuuden vaarantamisen lisäksi petokseen.

Sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain henkilö tai yritys, jolla on sähkötöihin vaadittava pätevyys tai erillinen oikeus. Oikeus tehdä sähkötöitä edellyttää muun muassa, että sähkötöitä tekevä henkilö tai yritys tekee Tukesin rekisteriin ilmoituksen sähkötöistä. Sähkötöiden johtajaksi on samalla nimettävä henkilö, jolla on sähköalan pätevyystodistus.

Sähkötöitä tilatessa

  • Varmista, että tekijä löytyy Tukesin rekisteristä.
  • Selvitä, sähköurakoitsijan tekemät aiemmat työt, joista saa kuvan urakoitsijan vastuullisuudesta.
  • Huolehdi, että saat asennukset tehneeltä yritykseltä käyttöönottotarkastuspöytäkirjan. Pöytäkirja on virallinen asiakirja, joka toimii asennusten turvallisuuden vakuutena.
  • Jos sähköasennusten turvallisuudessa ilmenee ongelmia tai niitä on syytä epäillä, käytä asian selvittämiseen tai asennusten etenemisen seuraamiseen Tukesin nimeämiä sähkköasennusten tarkastuspalveluja tarjoavia vakuutettuja laitoksia ja tarkastajia.

Lue lisää Tukesin tiedotteesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti