Tietosuojavaltuutettu puuttui isännöitsijän vaalimainontaan − käytti osakasrekistereitä luvatta

Kuva: Bigstock

Ison Hämeenlinnassa toimivan isännöintiyrityksen omistaja käytti yrityksensä isännöimien taloyhtiöiden osakastietoja omien ja vaimonsa kunnallisvaalimainosten postittamiseen vuoden 2021 keväällä, kertoo Hämeen Sanomat.

Isännöitsijät pitävät yllä taloyhtiöiden lakisääteisiä osakasrekistereitä. Osakastiedot ovat julkisia, mutta EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) ja Suomen tietosuojalaki kieltävät henkilötietojen käytön muuhun toimintaan ilman rekisteröityjen suostumusta.

Tietosuojavaltuutetun toimistosta kerrottiin 30. joulukuuta, että henkilötietojen väärinkäytöstä oli tehty sille useita yhteydenottoja. Nyt tapahtunut henkilötietojen väärinkäyttö voidaan sen mukaan ottaa huomioon seuraamuksia harkitessa, jos yritys ei jatkossa noudata saamaansa ohjeistusta.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus vuodelta 2016 säätelee erittäin tiukasti henkilötietojen käsittelyä. Asetuksen rikkomisesta voidaan antaa erittäin kovia sanktioita yhteisöille. Isännöitsijä on myöntänyt virheensä.

– En tajunnut asiaa silloin, kun laitoin kirjeet, isännöitsijä kertoi Hämeen Sanomille kesäkuussa 2021.

Isännöitsijän mukaan hän ei lähettänyt vaalimainoskirjettä taloyhtiöiden kaikille osakkaille eivätkä rekisteritiedot joutuneet vääriin käsiin.

Isännöitsijä ei tullut valituksi valtuustoon, mutta hänen vaimonsa tuli.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti