Tiesitkö tämän lisä- ja muutostöistä taloyhtiön remonteissa?

Putkiremontin suunnittelua. Kuvituskuva

Taloyhtiöiden korjaushankkeissa joudutaan lähes poikkeuksetta tekemään lisä- ja muutostöitä. Lisä- ja muutostöistä on määräykset Rakennusurakan yleisissä sopimusehdoissa (YSE 1998), ja nämä määräykset tulee tuntea jokaisessa taloyhtiössä. Seuraavassa kerrotaan lyhyesti tärkeimmistä määräyksistä.

Urakoitsijalla velvollisuus toteuttaa muutostyöt

Muutostyöllä tarkoitetaan rakennustyötä, jonka urakoitsija tekee urakan aikana urakan alkuperäisten suunnitelmien muuttamisen vuoksi.

Urakoitsijalla on YSE 1998 -ehtojen 43 §:n mukaan velvollisuus toteuttaa muutostyöt. Muutostöitä ovat esimerkiksi pihaurakkaan sisältyvän vajan rakentamatta jättäminen, julkisivumaalin värin muuttaminen suunnitelmista poikkeavaksi tai suunnitelmista poikkeavien putkien asentaminen putkiremontin yhteydessä.

Urakoitsija voi YSE 1998 -ehtojen mukaan kieltäytyä muutostöistä vain, jos ne olennaisella tavalla muuttavat urakan luonnetta.

Muutostöiden hintaa ei saa sanella yksipuolisesti

YSE 1998 -ehtojen 44 §:n mukaan urakoitsijalla on oikeus saada ”urakkahintaan muutosta vastaava lisäys rakennussuunnitelman muuttamisesta, joka johtaa kustannusten nousuun”.

Käytännössä muutostöiden hinta määräytyy ensisijaisesti sopimusasiakirjoissa mainittujen hintojen mukaisesti. Mikäli hintoja ei ole määritelty sopimusasiakirjoissa, urakan osapuolet voivat sopia hinnasta keskenään. Olennaista on, että urakan osapuolet neuvottelevat hinnoista. Urakoitsija ei saa yksipuolisesti sanella muutostöiden hintaa.

Monesti on tapana, että urakoitsija tekee taloyhtiölle tarjouksen muutostyöstä ja hinnasta neuvotellaan sen perusteella.

Lisätöistä sovittava kirjallisesti ja etukäteen

Lisätyöt ovat töitä, jotka eivät kuulu urakoitsijan tehtäväksi urakkasopimuksessa sovittuun kokonaisuuteen. Toisin kuin muutostöitä, näitä töitä urakoitsijan ei ole YSE 1998 -ehtojen mukaan pakko toteuttaa. Urakan aikana tehtävistä lisätöistä tulee siksi sopia kuten mistä tahansa uudesta työstä.

Lisätyö voisi olla esimerkiksi se, jos taloyhtiö päättää piharemontin aikana tilata alkuperäisiin suunnitelmiin kuulumattoman autokatoksen.

YSE 1998 -ehtojen 46 §:n mukaan lisätöiden hinnasta, suoritusajasta ja vaikutuksesta urakka-aikaan on sovittava kirjallisesti ennen töihin ryhtymistä.

Taloyhtiöiden korjaushankkeissa noudatetaan toisinaan menettelyä, jossa urakoitsija esittää lisätyötarjoukset vasta jälkikäteen työmaakokouksessa, sen jälkeen kun lisätyö on jo tehty. Tämä toimintatapa poikkeaa YSE 1998 -ehtojen 46 §:n määräyksistä mutta on sallittu, jos sekä taloyhtiö että urakoitsija sen hyväksyvät.

Urakoitsijan perusteltava lisätyölaskut

Lisätyöt tulee YSE 1998 -ehtojen 40 §:n mukaan maksaa sen jälkeen, kun työ on tehty ja kun urakoitsija on esittänyt työstä laskun. Pienemmät lisätyölaskut voi hyväksyä taloyhtiön valvoja, mutta suurempiin tarvitaan hallituksen siunaus.

Taloyhtiö voi tarvittaessa pyytää urakoitsijaa perustelemaan lisätyölaskunsa, mikäli niissä on epäselvyyksiä.

Lisätietoa lisä- ja muutostöistä sekä YSE 1998 -ehtojen soveltamisesta taloyhtiön korjaushankkeessa löydät kirjasta Rakennusurakat taloyhtiössä – Opas YSE 1998 -ehtojen soveltamiseen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää