Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa

Kuva: JKMM Arkkitehdit

Helsingin Kaapelitehtaan yhteyteen nouseva Tanssin talo on erityisesti tanssille suunniteltu esitys- ja tapahtumatila. A-Insinöörit vastaa poikkeuksellisen kokonaisuuden vaativasta rakennesuunnittelusta, jossa korjaus- ja uudisrakentaminen kulkevat rinta rinnan.

Helsingin Ruoholahteen tänä vuonna valmistuva Tanssin talo on ainutlaatuinen kokonaisuus sekä arkkitehtuuriltaan että rakenteellisilta ratkaisuiltaan. Arkkitehtuurista vastaavat JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit.

Tanssin talo koostuu yli 5 000 neliömetrin uudisrakennuksesta sekä Kaapelitehtaan vanhaan tehdasrakennukseen sijoittuvasta noin 1 500 neliömetrin peruskorjattavasta osasta. Uudisrakennus kiinnittyy neljältä sivultaan Kaapelitehtaaseen.

Esitysten ja tapahtumien puitteiksi on tulossa uusi 700-paikkainen Erkko-sali ja peruskorjattu 220-paikkainen teollisuushenkinen Pannuhalli. Samalla myös osa Kaapelitehtaan sisäpihasta katetaan yleisökäyttöön.

Talon erikoisuus ovat uudisrakennuksen etelä- ja itäjulkisivujen verhoilun kennorakenteisista peltielementeistä tehdyt levymäiset pinnat, jotka näyttävät leijuvan ilmassa.

– Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa. Suunnittelimme seiniin teräskannattimet, joiden avulla saimme aikaan leijumisefektin. Katto  koostuu wq-ristikoista eli yläpuolisia ontelolaattoja kannattelevista kotelomallisista teräsleukapalkeista, joiden pitkät jännevälit onnistuvat alapuolisen ristikkorakenteen avulla. Tällä rakenteella katon ja salin väliin jää huoltoalue hyötykäyttöön. Ammattilaiset voivat ripustaa sitä kautta lavasteita esityksiä varten, A-Insinöörien rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Teemu Suhonen kertoo.

Myös rakenteiden jännevälit ovat poikkeuksellisen pitkät. Erkko-salissa kantava suunta on jopa 25 metriä ja korkeus yli kymmenen metriä.

Muuntojoustavilla tiloilla on suuret kuormavaatimukset. Kaikki Tanssin talon tilat ovat muuntojoustavia: salien seinissä on massiivisia akustisia nosto-ovia, joilla tiloja voi jakaa eri kokoisia tapahtumia ja harjoituskäyttöä varten. Kuormavaatimukset ovat saleissa suuret, sillä  lavasteita pitää pystyä vaihtamaan sekunneissa.

Kaapelitehtaan sisäpiha uudistetaan vanhan tehdasympäristön hengessä. Osa sisäpihasta katetaan Kaapelitehtaan uudeksi aulatilaksi lasikatolla, jonka kattorakennelman ripustus on suunniteltu vanhojen nosturipalkkien päälle.

– Selvitimme tarkkaan, mitä vanhat nosturipalkit kestävät, jotta ne saataisiin hyödynnettyä niin, ettei aulaan tarvita uusia pystyrakenteita, Suhonen kertoo.

Ovet avautuvat yleisölle aikataulun mukaisesti helmikuussa 2022. Kaapelitehtaan 350 vuokralaisen toiminta on jatkunut koko hankkeen ajan kulkujärjestelyjen, työn vaiheittaisuuden ja suojaseinien sekä -sermien avulla. Rakennuttajakonsulttina toimii Haahtela. Hanke on toteutettu mallilla, jossa ei ole  lainkaan pääurakoitsijaa, vaan kaikki osaurakoitsijat on kilpailutettu erikseen.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link