Taloyhtiön vuosikello: helmikuu

Helmikuussa hallitus viimeistelee varsinaisen yhtiökokouksen kokousasiat sekä tilinpäätösasiakirjat ja muut tarvittavat asiakirjat.

Kiinteistönhoidossa jatketaan talviajan töitä, ja lisäksi voidaan tehdä sisätiloissa erilaisia tarkastuksia. Osakkaille lähetetään yhtiökokouskutsu. Osakkaita ja asukkaita voidaan muistuttaa myös turvallisuusasioista tiedotteen avulla.

Hallinto

Hallitus kokoontuu tilinpäätöskokoukseen. Kokouksessa käsitellään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiakirjat ja päätettävät asiat.

 • Allekirjoitetaan kuluneen vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus.
 • Viimeistellään alkaneen vuoden talousarvio.
 • Viimeistellään hallituksen kunnossapitotarveselvitys ja selvitys tehdyistä kunnossapito- ja muutostöistä.
 • Valmistellaan esitys hallituksen jäsenten palkkioista; Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksen mukaan hyvä taso hallituksen puheenjohtajan palkkioksi on 100–150 €/kokous ja hallituksen jäsenen palkkioksi 60–80 €/kokous.
 • Selvitetään, olisiko joku osakkaista kiinnostunut tulemaan uudeksi hallituksen jäseneksi. Tarvittaessa käytetään hallitusammattilaisia, ks. www.akha.fi.
 • Varmistetaan tilintarkastajien ja toiminnantarkastajien suostumus tehtävään.
 • Valmistellaan yhtiökokouskutsussa mainitut päätettävät asiat. Mikäli kyseessä on iso päätös (esim. putkiremontti), järjestetään osakkaille infotilaisuus asian esittelyä varten, ennen varsinaista yhtiökokousta. Lisätietoa löytyy Korjausrakentamispalveluiden hankintaoppaasta.
 • Päätetään yhtiökokouksen aika ja paikka.
 • Sovitaan, missä yhtiökokouksen asiakirjat pidetään nähtävillä osakkaita varten; useimmiten paikaksi sovitaan isännöintiyrityksen toimisto.
 • Laaditaan yhtiökokouskutsu ja huolehditaan, että kutsut lähtevät osakkaille ja tarvittaessa asukkaille viimeistään 2 viikkoa ennen kokousta.

Kiinteistönhoito

Ulkotyöt

 • Tehdään tarvittavat lumityöt ja huolehditaan liukkaudentorjunnasta.
 • Seurataan katon lumikuormaa ja jääpuikkojen muodostumista. Tilataan tarvittaessa lumenpudotus ammattilaiselta.

Sisätyöt

 • Tarkistetaan kiinteistön turvallisuus eli alkusammutuskaluston ja palovaroittimien kunto, poistumistiet ja -merkinnät sekä väestönsuojelutilat.
 • Tarkistetaan kiinteistön yleisten kosteiden tilojen pintojen kunto (mm. taloyhtiön sauna, pesutupa).

Viestintä

Jaetaan asukkaille ja osakkaille asukastiedote, jossa muistutetaan yleisestä hätänumerosta (112), paloturvallisuudesta ja yhtiön pelastussuunnitelmasta.

Helmikuussa on hyvä aloittaa myös tiedottaminen pyöräkellarien siivouksesta ja ylimääräisten tavaroiden hävittämistä keväällä, jos taloyhtiössä suunnitellaan tällaista; ks. ohje pyörävaraston tyhjennyksestä.

HUOM! Jos yhtiökokouskutsu tulee yhtiöjärjestyksen mukaan toimittaa taloyhtiön ilmoitustauluille, tämä pitää muistaa tehdä.

Muuta ajankohtaista

11.2. vietetään 112-päivää eli valtakunnallista Hätänumeropäivää. Tällöin on hyvä muistuttaa asukkaita paitsi yleisestä hätänumerosta (112) myös palo- ja pelastusturvallisuudesta.

Liputuspäivät

3.2. suomalaisen arkkitehtuurin päivä, Alvar Aallon syntymäpäivä (sisäministeriö suosittelee liputusta)

5.2. J. L. Runebergin päivä

6.2. saamelaisten kansallispäivä (suositeltu liputuspäivä)

28.2. Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti