Taloyhtiön tietopalvelu huoneistotietojärjestelmästä

Kuva: Mika petäjä

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä huoneistotietojärjestelmä on ollut käytössä reilun vuoden. Huoneistotietojärjestelmässä on tällä hetkellä noin 1 800 taloyhtiötä, joista suurin osa on uusia yhtiöitä.

Uudet, vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut yhtiöt ovat perustamisestaan lähtien huoneistotietojärjestelmässä ja osakehuoneistoilla on sähköinen omistajamerkintä. Paperisia osakekirjoja ei ole painettu.

Vanhojen taloyhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään alkaa osakeluettelon siirrosta. Osakeluettelon siirto tehdään sähköisellä osakeluettelon siirtopalvelulla, jonka Maanmittauslaitos avaa huhtikuun lopussa osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolle. Isännöintijärjestelmää käyttävien taloyhtiöiden kannattaa odottaa siihen asti, kunnes osakeluettelon tiedot voidaan siirtää isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään.

Kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, osakeluettelon ylläpito on Maanmittauslaitoksen vastuulla. Maanmittauslaitos muun muassa selvittää säännöt ja rekisteröi omistukset, panttaukset ja rajoitukset.

Tietopalvelua annetaan aluksi tulosteilla

Taloyhtiö saa huoneistotietojärjestelmästä käyttöönsä osakeluettelon ja osakkaiden yhteystiedot. Osakeluettelo on yhtiökohtainen kooste taloyhtiön tiedoista, eikä sisällä osakkeenomistajien sähköpostiosoitteita. Yhtiökokouskutsujen lähettämistä varten taloyhtiö saa erikseen käyttöönsä listan osakkaiden yhteystiedoista.

Jos osakkaalla on turvakielto, hänen tietonsa eivät näy tulosteilla. Jos taloyhtiö tarvitsee tarkempaa tietoa yksittäisestä osakehuoneistosta esimerkiksi lunastustilanteessa, yhtiö voi tilata osakehuoneistotulosteen.

Ennen siirtopalvelun avaamista osakeluettelon ja osakkaiden yhteystiedot voi tilata Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta. Osakeluettelon siirtopalvelun avaamisen jälkeen uudet yhtiöt ja osakeluettelonsa siirtäneet vanhat yhtiöt saavat haettua tiedot maksutta suoraan siirtopalvelusta.

Kaupparekisterin tiedot ajan tasalle

Osakeluettelon siirtopalveluun kirjautuessa taloyhtiön edustajatiedot tarkistetaan kaupparekisteristä. Tiedot omistuksen rekisteröinneistä Maanmittauslaitos lähettää taloyhtiölle kaupparekisterissä olevaan yhteystietoon, ensisijaisesti sähköpostiin. Jos sähköpostia ei ole kaupparekisterissä, tieto lähetetään postiosoitteeseen.

Lue lisää: osakehuoneistorekisteri.fi

 

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti