Taloyhtiön putkiremontti tulossa – mitä korjausvaihtoehtoja on tarjolla?

Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rousi

Taloyhtiön vesijohto- ja viemäriputket kestävät käytössä keskimäärin 40–60 vuotta. Tämän jälkeen ne on uusittava. Putkien korjaamista ei kannata lykätä, koska vanhoissa ja huonokuntoisissa putkissa esiintyy esimerkiksi vuotoja normaalia herkemmin. Putkiremontti on aina iso remontti, mutta menetelmät ovat kehittyneet vuosien varrella. Nykyisin putkiremontti voidaan toteuttaa entistä nopeammin ja edullisemmin.

Seuraavassa on listattu menetelmät, joita voidaan käyttää taloyhtiön putkistojen korjaamiseen.

1. Perinteinen putkiremontti 1: Uudet putket vanhaan paikkaan

Perinteisessä putkiremontissa talon vanha putkisto korvataan kokonaan uudella. Uudet putket voidaan asentaa suoraan vanhojen tilalle, jos putkistohormi on helposti avattavissa ja jos tilat voivat olla pois käytöstä korjaustyön ajan.

Remontissa putkistohormi avataan, vanhat putket poistetaan ja niiden tilalle asennetaan uudet putket. Samalla kylpyhuoneet ym. märkätilat yleensä uusitaan.

Milloin kannattaa valita tämä menetelmä: Sopii taloihin, joissa sisätiloja ei voida tai haluta muuttaa (esim. putkien pinta-asennus ei ole mahdollista). Menetelmällä saadaan aikaan pitkäikäinen lopputulos – uudet putket kestävät käytössä keskimäärin 50 vuotta.

2. Perinteinen putkiremontti 2: Uudet putket uuteen paikkaan

Perinteinen putkiremontti voidaan toteuttaa myös niin, että uudet putket asennetaan kokonaan uuteen paikkaan. Vanhat putket poistuvat käytöstä, ja ne voidaan jättää paikalleen.

Remontissa uudet putket asennetaan pinta-asennuksena ja/tai koteloituina huonetiloihin, porrashuoneisiin ja alakattoihin. Remontin yhteydessä uusitaan yleensä myös kylpyhuoneet ym. märkätilat.

Milloin kannattaa valita tämä menetelmä: Sopii taloihin, joissa uudet putket voidaan tilankäytön ja ulkonäön puolesta sijoittaa esim. seinille. Menetelmällä saadaan aikaan pitkäikäinen lopputulos – uudet putket kestävät käytössä keskimäärin 50 vuotta.

3. Putkien pinnoitus

Vanha putkisto voidaan joissain tapauksissa pinnoittaa, jolloin putkia ei tarvitse vaihtaa ollenkaan. Pinnoitus sopii etenkin viemäriputkiston kunnostamiseen. Käyttövesiputkistojen korjaukseen sitä sen sijaan käytetään vähemmän mm. menetelmään liittyvien riskien vuoksi.

Remontissa putkien sisäpintaan ruiskutetaan tai harjataan pinnoitusmassa, joka kovettuessaan muodostaa putkille uuden sisäpinnan. Menetelmää voidaan käyttää vain, jos putkisto on riittävän hyväkuntoinen kestääkseen putkiston puhdistuksen aiheuttaman rasituksen.

Milloin kannattaa valita tämä menetelmä: Menetelmä sopii parhaiten viemäriputkien kunnostamiseen. Jos tavoitellaan mahdollisimman nopeaa ja edullista kunnostusta ja jos putkien tarvitsee kestää käytössä vain 10–20 vuotta, pinnoitus voi olla järkevä ratkaisu.

4. Putkien sukitus (sukkasujutus)

Vanha putkisto voidaan myös sukittaa, jos putkia ei haluta vaihtaa. Sukitusmenetelmä sopii viemäriputkien korjaamiseen.

Remontissa vanhan putken sisään asennetaan paineilman avulla epoksilla kyllästetty sukka. Sukka kovettuu vanhan putken muotoon ja muodostaa sen sisään uuden putken.

Milloin kannattaa valita tämä menetelmä: Kun tarvitsee korjata vain viemäriputket. Sukituksen ansiosta voidaan säästää korjauskustannuksissa, ja korjaustyö on nopeaa. Vaikeissa paikoissa olevat putket on myös usein helpompi sukittaa kuin vaihtaa.

5. Hybridimenetelmät

Putkiremonteissa voidaan käyttää eri korjausmenetelmien yhdistelmiä eli hybridiratkaisuja. Tämä on usein järkevin ratkaisu.

Remontissa voidaan esimerkiksi vaihtaa helposti vaihdettavat vesijohto- ja viemäriputket uusiin ja sukittaa vaikeissa paikoissa (esim. maan alla) olevat viemäriputket.

Milloin kannattaa valita tämä menetelmä: Jos kaikkia talon putkia ei tarvitse vaihtaa uusiin. Menetelmä auttaa säästämään aikaa ja rahaa, ilman että putkiston käyttöiästä tarvitsee välttämättä tinkiä.

Lue Taloyhtiön putkiremonttioppaasta lisää putkiremontista ja eri korjausmenetelmien hyvistä ja huonoista puolista.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti