Taloyhtiön kannattaa tuhota luteet ripeästi

Asunto-osakeyhtiölaissa ei mainita tuholaisia. Siinä on kuitenkin määritelty vastuut. Esimerkiksi yhtiö vastaa rakenteista ja eristeistä, joten periaatteessa laki määrittelee vastuut sen mukaan, missä tuholaisia on. Tilanteessa, jossa ongelma koskee vain yhtä huoneistoa, voisi ajatella, ettei yhtiön tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin. Käytännössä tilanne on erilainen, kirjoittaa Kaleva (8.8.2020).

Taloyhtiön edun mukaista on ryhtyä toimenpiteisiin. Vahva suositus on, että näin toimitaan silloinkin, kun tuholaisia on havaittu vasta yhdessä huoneistossa, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kustannuksista vastaa ensisijaisesti taloyhtiö. Kustannuksien periminen asukkaalta edellyttää perustetta, eli huolimattomuutta tai tuottamusta. Kriteereitä ei yleensä täytä esimerkiksi se, että ostaa ja tuo kirpputorilta kotiinsa kalusteen, jonka mukana tulee tuholaisia vahingossa. Selvä riittävä peruste taas on asukkaan kieltäytyminen tuholaistorjunnasta ja täten lisäkustannusten ja -töiden aiheuttaminen taloyhtiölle.

Vuokra-asunnossa vuokranalennusoikeus alkaa siitä hetkestä, kun vuokranantaja on saanut tiedon asumishaitasta. Toimenpiteisiin on syytä ryhtyä pikaisesti heti, sillä tuholaisongelma pahenee yleensä nopeasti. Yksittäisiä sokeritoukkia voi poistaa itse, mutta esimerkiksi luteet ja russakat ovat paitsi inhottavia, myös terveydelle haitallisia.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita suosittaa, että asukkaat ottavat reippaasti yhteyttä vuokranantajaan. Ongelmaa häpeillään vieläkin turhaan, vaikka nykyisin tuholaiset eivät liity likaisuuteen, vaan matkusteluun.

Kun löydät kodistasi tuholaisen:

  • Ota heti yhteyttä isännöitsijään
  • Noudata saamiasi ohjeita.
  • Päästä tuholaistorjujat ja tarkastajat asuntoon.
  • Huolehdi kotisi siisteydestä, niin huomaat heti, jos jotain poikkeavaa ilmenee.
  • Huolehdi, ettei kotiisi tule tuholaisia esimerkiksi käytettyjen huonekalujen tai tekstiilien mukana.
  • Käytä riittävän kuumaa vettä tuholaisten likaamien tekstiilien pesuun.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti