Taloyhtiön kannattaa remontoida suunnitelmallisesti

Kuva: Ralf Ahlskog

Suomessa on noin satatuhatta taloyhtiötä. Asuinkerrostaloista suurin osa on rakennettu 1960–1980-luvuilla, rivitaloista suurin osa 1970–1990-luvuilla. Näissä taloyhtiöissä rakenteiden ja teknisten järjestelmien niin sanottu tekninen käyttöikä on päättymässä tai jo ohitettu.

Remontoimattomiin taloyhtiöihin kohdistuu paljon ajankohtaisia tai jopa kiireellisiä korjaustarpeita. Hallitusten ja asukkaiden pitää olla aktiivisia ja toteuttaa energiatoimia johdonmukaisesti, jotta vältettäisiin kaikki uusiksi -remontit.

− Taloyhtiöissä oikea-aikainen korjaus pitkäjänteisen suunnitelman pohjalta ja hyvä ylläpito on kaikkien etu. Hallituksella ja asukkailla on vaikutusmahdollisuus siihen, miten kiinteistön energiatehokkuus toteutuu ja miten korjaus- ja kunnossapitosuunnitelmat on tehty. Ennakoinnin avulla voidaan välttää suuren korjausvelan syntyminen, energianeuvoja Liisa Harjula, Valoniasta sanoo.

Taloyhtiön energiatarkastus antaa hyvän pohjan suunnittelulle

Lämmitysratkaisun parannukset ja muutokset sekä energiaremontit ovat keskeisiä keinoja taloyhtiöiden käyttöiän jatkamiseksi ja asuinmukavuuden parantamiseksi. Jos taloyhtiöllä ei ole pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmia, tavoitteista puhumattakaan, voi olla hyvä selvittää lähtötilanne teettämällä taloyhtiön energiatarkastus.

Energiatarkastus on kevyt ja edullinen toimintamalli, joka perustuu LVI-asiantuntijan kiinteistöllä suorittamaan kiinteistökierrokseen, mittauksiin, toimintakokeisiin sekä energiankulutuksen analysointiin kulutusseurannan perusteella. Taloyhtiölle annettava raportti antaa käsityksen lähtötilanteesta ja sen pohjalta on helpompi lähteä tekemään lisäselvityksiä ja tulevien korjausten suunnittelua.

Apuja kannattaa kysyä esimerkiksi alueelliselta energianeuvojalta, jolla on paljon työkaluja taskussa. Energiaviraston ja Motivan kanssa yhteistyössä toimivat energianeuvojat ovat toteuttaneet kuluneena vuonna taloyhtiökampanjaa ja työstäneet entistä parempaa tietoa ja apuvälineitä taloyhtiöitä silmällä pitäen, kuten energiatarkastuksen, asukasviestintämateriaalin energiatehokkuudesta ja taloyhtiöfoorumin.

− Motivan ja alueellisten energianeuvojien tarjoamat apuvälineet taloyhtiöille kannattaa hyödyntää. Alueelliselta energianeuvojalta voi kysyä asiantuntevat neuvot ajoissa ja ne saa ihan maksutta, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa.

Hyvän korjaustavan mukaan korjaukset tehdään hallitusti

Taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen ja ylläpito vaatii jatkuvaa työtä. Kaikkia remontteja ei välttämättä tarvitse tehdä samanaikaisesti.

Pitkäjännitteinen työ pitää kustannukset kohtuullisina ja edellisten toimien säästöillä voi rahoittaa seuraavaa hanketta. Näin vältytään vastikkeiden korotuspaineilta. Pääasia on, että korjauksiin varaudutaan ja niitä suunnitellaan hätiköimättä.

− Hyvän korjaustavan mukaisessa talossa korjaukset tehdään, ennen kuin vahinkoja ja sitä kautta korkeampia kustannuksia ehtii syntyä. Energiatehokkuuden parantamisen ja muiden korjausremonttien myötä myös asumismukavuus paranee. Sitä on vaikea rahassa laskea, Liisa Harjula toteaa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti