Taloyhtiölainakeskustelu kuohuu – ”Kunhan nyt ei menisi lapsi pesuveden mukana”

Säästöpossu ja rahat. Kuvituskuva

Taloyhtiölainoihin liittyvä keskustelu on käynyt kuumana. Erityisesti pankit ovat ryhtyneet vaatimaan lainakattoa taloyhtiölainoille. Kaikkia ostajia koskeva matalampi lainakatto voi olla järkevä muutos, mutta jos taloyhtiölainoja aletaan väärin perustein muokata tai vuokranantajien verokohtelua kiristää, kipeästi markkinoille kaivattu asuntotuotanto tulee dramaattisesti hidastumaan.

– Tällä hetkellä Suomen asuntomarkkinoiden suurin ajuri on voimakas kaupungistuminen. Asuntoja ei ole riittävästi. Jos asuntotuotanto ei pysy korkealla tasolla, hinnat ja vuokrat nousevat ja työn perässä muuttaminen tulee entistä vaikeammaksi. Se olisi katastrofaalista työllisyyskehityksen ja tulevien asukkaiden kannalta. Kysyntä on edelleen voimakkaassa kasvussa. Nyt ei saisi mennä lapsi pesuveden mukana, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Asuntosijoittajien tulonhankkimisvähennyksiä on kritisoitu. Tulonhankkimisvähennykset koskevat kuitenkin kaikkia sijoitusmuotoja.

– Ennen kuin veroa peritään, pitää olla tuloja. Tuloista tehdään lainmukaiset tulonhankkimisvähennykset, jonka jälkeen yksityinen vuokranantaja maksaa täyden 30 tai 34 prosentin pääomatuloveron vuokratuloistaan. Käytännössä kaikilla muilla pääomatuloilla on joku väline, jolla loivennetaan verokantaa, kuten listattujen yritysten ja listaamattomien yritysten osinkojen verovapaa osuus, vakuutuskuoret tai metsätalouden harjoittajilla metsävähennys, metsän verovapaa myynti lapselle sekä metsälahjavähennys, luettelee Koro-Kanerva.

Keskustelussa on pidetty epäoikeudenmukaisena sitä, että omistusasujat eivät voi vähentää tuloutettuja pääomavastikkeita, kun vuokranantajat taas voivat. Koro-Kanervan mielestä vertailu on absurdia: jos ei ole verotettavaa tuloa, ei voi tehdä vähennyksiä verotuksessa.

– Suomessa verotus ohjaa omistusasumiseen. Yksinkertaisena esimerkkinä kaksi ihmistä, jotka ostavat asunnot ja muuttavat toistensa asuntoihin vuokralle. Tällöin he kumpikin maksaisivat vuokratuloistaan pääomatuloveroa valtiolle. Jos he asuisivat vain omissa asunnoissaan, ei mitään veroa maksettaisi. Lisäksi he saisivat myös asuntolainojen korkovähennyksen, mikä itsessään vielä kannustaa omistusasumiseen, Koro-Kanerva huomauttaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link