Taloyhtiöiden vedenkulutuksen mittaamisesta pakollista joka asunnossa

Vuonna 2018 voimaan tullut EU:n energiatehokkuusdirektiivi edellyttää, että taloyhtiöiden veden kulutuksen laskutus perustuu asuntokohtaiseen kulutuksen mittaamiseen. Aikaraja lainsäädännölle on syksyllä, kirjoittaa Taloussanomat.

Direktiivi edellyttää, että taloyhtiöiden vesilasku perustuu jatkossa asuntokohtaiseen kulutuksen mittaamiseen ja lasku muodostuu käytetyn veden sekä sen lämmittämiseen käytetyn energian määrästä. Tieto laskustusperusteista on oltava myös asukkaan saatavissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) energiaosasto yhdessä ympäristö- ja oikeusministeriöiden kanssa on valmistelemassa direktiivistä Suomen oloihin soveltuvaa esitystä, joka lähtee pian lausuntokierrokselle. Esityksen direktiivin täytäntöönpanoon liittyvistä laeista kuusi liittyy asumisen lakiin.

Suomalaisiin taloyhtiöihin on vuodesta 2013 alkaen asennettu linjasaneerauksissa asuntokohtaiset vesimittarit. Uudisrakennuksissa ne ovat olleet pakollisia vuodesta 2011. Isännöintiliitto toivoo pitkää siirtymäaikaa tulossa olevalle muutokselle, joka koskettaa kerros- ja rivitaloissa asuvia 2,7 miljoonaa henkilöä sekä pientaloja.

Direktiivissä on poikkeusmahdollisuus vaatimuksesta vesimittarien korvaamisesta etäluettavilla laitteilla. TEM:n erityisasiantuntija Eriika Melkasin mukaan uoden 2027 takarajasta on mahdollisuus poiketa, jos mittareiden muuttaminen etäluettaviksi tai korvaaminen etäluettavilla laitteilla on kustannustehotonta. Ministeriön alustavan käsityksen mukaan se on Suomessa tehotonta.
Ministeriö valmistelee parhaillaan siirtymäsäännösten avulla lakeja sellaisiksi, että niitä sovellettaisiin vain niihin taloyhtiöihin, joille haetaan uudis- tai peruskorjauksen rakennuslupaa uuden lainsäädännön voimaantulon, 25.10.2020, jälkeen.

Lue lisää Taloussanomista
Lisätietoa direktiivin toimeenpanosta TEM:n verkkosivuilla

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti