Taloyhtiöiden rahoitus tulee varmistaa

Suomalaisiin tavanomaisiin asunto-osakeyhtiöihin toteutetaan vuosittain noin kolmen miljardin euron arvosta korjauksia. Korjaukset varmistavat rakennusten teknisen kunnon tulevaisuudessa sekä esimerkiksi merkittävien energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen. Kiinteistöliitto pitää välttämättömyytenä, että taloyhtiöt saavat edelleen pankeilta rajoitusta korjauksiinsa.

Lainarahoituksen kiristyminen aiheuttaa uusia vaatimuksia taloyhtiöiden korjaussuunnitteluun. Korjaustarpeet on tärkeää tiedostaa jo useita vuosia ennen remonttiin ryhtymistä, ja myös rahoitus on hyvä nostaa keskusteluun jo hankkeiden ensimmäisissä suunnitteluissa. Hankesuunnitelman tekemisen jälkeen on jo myöhäistä miettiä rahoitusta, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Lainojen saamisen vaikeutuminen asettaa vaatimuksia myös isännöitsijöille, joiden varassa taloyhtiöiden lainaneuvottelut usein ovat. Isännöitsijän on huomioitava rahoitusta pohdittaessa esimerkiksi varautuminen taloyhtiön mahdollisuuksiin kerätä osakkailta korjausrahoitusta jo ennakkoon. Isännöitsijöiden ja taloyhtiöiden hallitusten tulee ottaa yhdessä rahoitus osaksi yhtiön taloudellista suunnittelua ja nostaa osakkaiden tietoisuutta siitä, ettei lainarahoituksen saaminen korjaushankkeisiin ole enää itsestään selvää. Taloyhtiön dokumenttien on myös oltava sellaisia, että pankit näkevät niistä taloyhtiön taloustilanteen ja näkymät selvästi. Myös uusissa taloyhtiöissä on tehtävä huolellista vastikeseurantaa alusta lähtien ja puututtava vastikerästeihin välittömästi, Kero sanoo.

Taloyhtiöiden taloustilanne ei ole kokonaisuudessaan muuttunut äkillisesti, joten pankkien tiukentuneet rahoituskäytännöt ovat aiheuttaneet taloyhtiöissä hämmennystä. Taloyhtiöt toivovatkin rahoituslaitoksilta selkeitä linjauksia siitä, millaista tietoa taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden tulee tarjota pankeille lainapäätösten tueksi, sanoo Jukka Kero Kiinteistöliiton tiedotteessa.

Lue tiedote.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti