Taloyhtiöiden päättäjät: korjauskulut suurin taloudellinen riski

Taloyhtiöistä 60% näkee korjaustarpeet ja korjaamisen kustannukset yhtiönsä suurimpina taloudellisina riskeinä. Tulokset käyvät ilmi Kiinteistöliiton Turvallinen taloyhtiö -kiertueen yhteydessä teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastasi 1700 taloyhtiön edustajaa.

Esimerkiksi verotuksen vaikutukset ja osakkaiden taloudellisen aseman muodostamat riskit nähtiin huomattavasti harvemmin. Kuitenkin esimerkiksi kaupunkikohtaisen verotuksen näki riskinä neljäsosa taloyhtiöiden edustajista.

”Suunnitelmallisuus auttaa taloudellisten riskien hallinnassa”, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero toteaa. Riskien tunnistaminen auttaa varautumaan niihin ja pehmentää niiden vaikutusta taloyhtiön talouteen ja osakkaiden kukkarolle.

Taloyhtiön hallituksella suuri vastuu osakkaiden varoista

Monen suomalaisen varallisuudesta suurin osa on kiinni omassa asunnossa. Taloyhtiön hallituksella onkin suuri vastuu koko talon osakkaiden varojen hallinnasta. Hallitus on vastuussa siitä, että yhtiön kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

Hallitus ei kuitenkaan toimi yksin. Isännöitsijällä on suuri rooli taloustoimien toimeenpanossa ja talousarvion toteuttamisessa. Tilintarkastaja ja/tai toiminnantarkastaja ovat tärkeässä roolissa varmistamassa, että taloudenpito sujuu lakia ja yhtiöjärjestystä noudattaen sekä taloyhtiön toimielinten päätösten mukaisesti.

”Hallituksen tärkein tehtävä on olla valppaana: hallituksen kuuluu seurata ja valvoa yhtiön taloudenpitoa, vaikka isännöitsijä tai kirjanpitäjä hoitaisikin käytännön kirjanpidon, seuraisi vastikkeiden maksamista ja hoitaisi maksuliikenteen”, Jukka Kero kertoo.

Korjaushankkeiden taloudellisten riskien välttämiseksi suunnittelua on tehtävä myös useita vuosia eteenpäin.

”Vuosittaisen talousarvion sekä tilinpäätöksen lisäksi pitkän aikavälin suunnittelu on erittäin tärkeää. Näin pystytään ennakoimaan esimerkiksi korjaustarpeesta tai rahoitusehtojen muutoksista aiheutuvia kuluja hallitusti”, Kero korostaa.

Kiinnostaako kuulla lisää?

Tule mukaan Turvallinen taloyhtiö -kiertueen tapahtumiin! Kiertueella opit asiantuntijoiden kattavan koulutuksen taloyhtiön turvallisuuteen. Aiheina on taloudellisen turvallisuuden lisäksi muun muassa pelastussuunnitelmiin, paloturvallisuuteen ja tekniseen turvallisuuteen liittyviä teemoja.

Seuraava kiertuetapahtuma Jyväskylässä keskiviikkona 2.11.

Ammattilaisiltapäivän ohjelma

Koulutusillan ohjelma

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää