Taloyhtiö ja muistisairautta potevat asukkaat

Piirros: Marjo Parkkinen

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hanke toteuttivat yhteistyössä kyselyn taloyhtiöiden asumisturvallisuudesta muistisairaiden ja muistiltaan heikentyneiden asukkaiden näkökulmasta keväällä 2020. Kyselyn avulla kartoitettiin, millaisia asioita taloyhtiöiden edustajat toivat esille muistamattomiin asukkaisiin ja taloyhtiöiden turvallisuuteen liittyen. Kyselyyn vastanneet taloyhtiöiden hallitusten jäsenet ja isännöitsijät näkivät taloyhtiöiden roolin eri tavoin.

Osa vastaajista teki paljon asioita muistamattomien asukkaiden asumisturvallisuuden hyväksi, kuten kävi tervehdyskäynneillä asukkaan luona. Toinen ryhmä vastaajista toivoi taloyhtiöille selkeää ohjeistusta tai lainsäädäntöä, mikä velvoittaisi taloyhtiöiden hallitukset toimenpiteisiin ja, joista olisi helppo informoida asukkaita. Kolmas ryhmä katsoi, että taloyhtiön hallinnolla ei ole vastuuta asukkaista, eikä tarvetta puuttua heidän asioihinsa, vaan sitä varten on muita tahoja. Lähes neljännes vastaajista kertoi, että taloyhtiöissä ei ole ryhdytty mihinkään toimenpiteisiin muistiltaan heikentyneiden asukkaiden asumisturvallisuuden parantamiseksi.

-Taloyhtiön tehtävänä on huolehtia kiinteistön eli rakennuksen ja tontin turvallisuudesta. Taloyhtiöille ei voi sysätä sosiaalihuollon vastuuta, mutta asumisturvallisuuden parantamiseen ja kehittämiseen yhtiöiden on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi valaistuksen parantaminen tai esteettömyyskorjaukset kannattaa ottaa huomioon kiinteistön kunnossapidon suunnittelussa, toteaa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Lue koko artikkeli Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen sivuilta.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link