Taloudelliset väärinkäytökset uhka taloyhtiöille

Viime aikoina on otsikoissa valitettavasti noussut yhä enemmän esille tapauksia, joissa taloyhtiöiltä on kavallettu rahaa. Voitaisiinko riskit tunnistaa jo etukäteen? Entä mitkä ovat keinot ennaltaehkäistä väärinkäytösten syntyä?

”Suurimpana riskinä pitäisin ehkä sitä, että taloyhtiöissä ja yhtiöissä yleisesti ajatellaan, ettei juuri meidän yhtiössä voi tapahtua mitään. Tämä kun yhdistetään siihen, että luotto isännöitsijään, tilintarkastajaan tai kirjanpitäjään on suuri, niin mahdollisuus väärinkäytökselle saattaa saada jalansijaa”, kertoo Forensic Risk Alliancen johtaja Tytti Saarinen.

Tilanne on riskialtis, kun yhdellä taholla on useammat langat käsissään ja valvonta on puuttellista. Jos esimerkiksi isännöitsijä neuvottelee ja allekirjoittaa sopimukset, kirjaa laskut kirjanpitoon ja sen lisäksi hyväksyy ne ilman hallituksen hyväksyntää, niin riskejä pääsee syntymään. Pelkkä luottamus ei riitä, vaan valvonnan pitää olla konkreettista.

”Kukaan ei ole meedio”

Päävastuu yhtiön talouden valvomisesta on hallituksella. Hallituksella tulisi olla rohkeus kyseenalaistaa ja vaatia selvitystä. ”Kukaan meistä ei ole meedio. Jos halutaan aidosti valvoa yhtiön varojen käyttöä, niin tulisi mennä ihan transaktio- ja tositetasolle”, Saarinen korostaa. Hyvä tapa on ottaa esimerkiksi kuukausittainen tarkistus, jolloin hallituksesta valittu henkilö käy kaikki tositteet läpi. Toinen keino pysyä tietoisena yhtiön varojen käytöstä on sopimus siitä, että hallituksen puheenjohtajan pitää hyväksyä vaikka tietyn rahasumman ylittävät maksut.

Urakoiden kohdalla tiivis seuranta on aina tarpeen. Monesti urakkasopimukset tehdään kiinteällä veloituksella, ja niiden yli menevät toimet laskutetaan erillisveloituksella. Hallituksen on hyvä seurata näitä erillislaskuja, ja tarpeen tullen pyytää urakoitsijalta selvitystä lisäkuluista. ”Usein jo pelkkä tunne siitä, että seurataan, voi nostaa kynnystä toimia väärin”, sanoo Saarinen.

Taloyhtiö2020-tapahtumassa sinulla on mahdollisuus kuulla aiheesta lisää ja kysyä kysymyksiä asiantuntijalta, kun Tytti Saarinen pitää luennon aiheesta otsikolla ”Taloudellisten väärinkäytösriskien tunnistaminen ja väärinkäytösten ennaltaehkäisy” (sali 103, klo 11.00 – 11.45).

Tervetuloa! Ilmoittaudu tapahtumaan osoitteessa https://www.kiinteistolehti.fi/taloyhtiotapahtuma/ilmoittautuminen-ja-tulo-ohjeet/.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link