Taloautomaatio säästää

Kuvan lähde: Olli Urpela

Helsingin Jätkäsaaren Airut-korttelissa sähkön-, veden ja lämmönkulutusta valvova automaatio auttaa asukkaita säästämään energiaa.

Vastapestyt parvekelasit kiiltelevät syysauringon paisteessa. Airut-korttelin ensimmäisen talon loppusiivous on käynnissä. Asukkaat pääsevät muuttamaan vielä ennen vuodenvaihdetta.

Vain yksi ylimääräinen valokatkaisin talon 55 asunnon ulko-oven pielessä juoruaa, että sähköjärjestelmässä on keskimääräistä enemmän älyä. Kotona-poissa -kytkimellä ylimääräiset sähkökuluttajat saa keskitetysti pois päältä ulos lähtiessään.

– Olennainen asia on myös käyttöliittymä, jonka avulla pääsee seuraamaan omaa energiankulutustaan, kertoo ABB:n myyntipäällikkö Zan Pujol.

Asukkaita kannustaa energiansäästöön verkkopalvelu, jolla oman huoneiston energian ja veden kulutustietoja ja sisäilman lämpötiloja voi seurata tietokoneella tai kännykällä.

– Järjestelmän avulla tulee tietoiseksi energiankulutuksestaan, ja voi muuttaa omia kulutustottumuksiaan, kertoo korttelin sähkösuunnittelusta vastanneen Optiplanin suunnittelujohtaja Kari Kavonius.

Samaan aikaan kun SRV:n rakentajat viimeistelevät asuntoja luovutuskuntoon, hioo ohjelmistotoimittaja Nuuka Solutions uuden mobiilipalvelun käyttöliittymää. Asukkaat voivat koska tahansa tarkastaa kännykästään, paljonko kiuas, liesi tai astianpesukone on kuluttanut sähköä päivän, viikon tai kuukauden aikana.

Energian kulutustiedot vaadittiin asukkaiden saataville Helsingin kaupungin tontinluovutusehdoissa.

Sähkönkulutuksen reaaliaikaisen seurannan mahdollistaa Airut-korttelin kaikkiin taloihin rakennettava KNX-taloautomaatiojärjestelmä.

KNX on väylätekniikka, jolla kaikkea taloautomaatiota voi ohjata yhdellä keskitetyllä järjestelmällä. KNX voi seurata ja ohjata esimerkiksi rakennuksen valaistusta, lämmitystä ja ilmastointia. Airuessa järjestelmää hyödynnetään erityisesti energiankulutuksen seurantaan. KNX-järjestelmä rakennettiin vastikään kahteen asuinkerrostaloon Kalasatamassa.

Talon sähköjärjestelmän kytkeminen nettiin avaa aivan uusia mahdollisuuksia. Kun asunnon sähkölaite tai ilmanvaihdon puhallin kytkeytyy päälle, tieto siirtyy automaattisesti seurantajärjestelmiin internetin välityksellä. Laitteiden päälläolo ja energiankulutus nähdään reaaliajassa. Tiedonsiirto on kaksisuuntaista, joten KNX-järjestelmässä sähkölaitteita voi myös kytkeä päälle ja pois etänä.

Automaation avulla voi ensi kertaa helposti seurata valintojensa vaikutusta omaan energiankulutukseen.

Myös turvallisuuden hyväksi

Turvallisuutta taas lisää se, ettei liesi tai vedenkeitin jää päälle, kun ottaa tavakseen kytkeä sähköt pois ”päälle-pois”-katkaisijasta kotoa lähtiessään. Järjestelmä antaa myös mahdollisuuden laskuttaa vesi- ja lämmityskulut tarkasti todellisen kulutuksen mukaan. Säästäväisyys voidaan palkita edullisempina asumiskuluina.

Kun asukkaat tulevat tietoisiksi energiankulutuksestaan ja muuttavat tottumuksiaan, arvioitiin Kalasatamassa energiansäästöpotentiaaliksi jopa 30% tavanomaiseen kerrostalokohteeseen verrattuna.

Myös taloyhtiölle hyödyt ovat ilmeiset. Automaatiojärjestelmä kerää energiankulutustiedot kiinteistön yhteisistä tiloista, parkkihallista, lämmityksestä ja veden kulutuksesta. Kulutustietoja ei tarvitse enää kaivaa energian- ja veden toimittajien järjestelmistä ja laskuilta. Automaattisen tiedonkeruun avulla kaikki tiedot löytyvät yhdestä järjestelmästä.

Ohjelmistotoimittajan hälytysjärjestelmä seuraa automaattisesti rakennuksen mittausdataa ja ilmoittaa poikkeamista. Esimerkiksi poikkeuksellisesta vedenkulutuksesta tai huoneiston alhaisesta lämpötilasta voidaan toimittaa automaattihälytys huollosta vastaavan matkapuhelimeen.

Taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle koko talon energiaraportti antaa hyvän yleiskuvan energiankulutuksesta. Raportti erottelee energialajit ja niiden kulutukset, kustannukset ja CO2-päästöt. Tarkempi analyysi voi johdattaa myös erilaisten ongelmien jäljille.

– Jos eri huoneistojen lämmönkulutuksessa on merkittäviä eroja, se antaa viitteitä joko siitä, että asukas haluaa tuulettaa koko ajan, tai sitten rakenteissa on lämpövuoto, Zan Pujol kertoo.

Taloyhtiön energiataloutta parantava järjestelmä löytyy katolta. Airut-korttelien sahalaitainen kattolinja ei ole arkkitehdin satunnainen päähänpisto, vaan asennusalusta etelään suunnatuille aurinkopaneeleille.

Jätkäsaaren vähähiilinen Airut-kortteli

Jätkäsaaren Airut-kortteli sai alkunsa vuonna 2009 järjestetystä kansainvälisestä arkkitehtikilpailusta. Sen tavoitteena oli suunnitella vähän hiilidioksidipäästöjä synnyttävä kaupunkikortteli, jossa hyödynnetään innovatiivisia energiateknisiä ratkaisuita.

Alunperin Airut-ekokorttelia suunniteltiin Sitran johtamassa tutkimushankkeessa. Vuonna 2012 toteutusvastuu siirtyi SRV:lle. Airut-korttelin kuuden kerrostalon kokonaisenergiankulutus on huomattavasti alle kansallisen E-lukutavoitteen, ja osa rakennusten kiinteistösähköstä on paikalla tuotettua uusiutuvaa aurinkoenergiaa. Omistus- ja vuokra-asuntoja kortteliin valmistuu kaikkiaan noin 270 kappaletta.

 

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti